latinica  ћирилица
18/05/2020 |  14:43 | Autor: SRNA

Zatraženo produženje pritvora Emiru Ališiću

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Emiru Ališiću, optuženom za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Tužilac Biljana Golijanin navela je da je osnovana sumnja protiv Ališića vidljiva u optužnici koja je, nakon sprovedene istrage podignuta, a potom potvrđena.

Branilac Bakir Hećimović smatra da apsolutno ne postoje nikakvi razlozi da se produži pritvor jer zbog stanja u kojem se trenutno nalaze BiH i Evropa ne postoji mogućnost da bi Ališić mogao ponoviti djelo, s obzirom da je smanjena mogućnost kretanja.

Hećimović je predložio najstrožije mjere zabrane za Ališića – zabranu napuštanja boravišta, kojom bi bila uklonjena mogućnost ponavljanja djela, te zabranu kontakata, kojom bi bila ukinuta mogućnost uticaja na svjedoke, prenosi Birn.

U optužnici je navedeno da je Ališić krajem 2013. godine napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, gdje se u okviru više formacija borio u strukturama takozvane "Islamske države" od 2013. do 2019. godine.

Početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, zarobile su ga kurdske snage.

Ališić je u decembru 2019. avionom deportovan u BiH zajedno sa Јasminom Keserovićem, Armenom DŽelkom, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Muharemom Dunjićem i Milaremom Berbićem zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje su UN proglasile terorističkim.

Suđenje DŽelki i Keseroviću počelo je početkom maja.