latinica  ћирилица
18/05/2020 |  14:54 ⇒ 15:02 | Autor: Agencije

"Tenet" Kristofera Nolana otvara svjetske bioskope? (VIDEO)

Projekcija filma najavljena za 17. jul, mogla bi da bude prva premijera poslije pandemije.
Bioskop - Foto: Screenshot
BioskopFoto: Screenshot

Da li će novi film Kristofera Nolana "Tenet" biti prvi koji će 17. jula otvoriti svjetske bioskope poslije pandemije i onaj koji će "spasiti Holivud od propasti", pitanje je kojim se ovih dana bave svi filmski znalci. Ovaj SF triler o špijunaži i putovanju kroz vrijeme sa Robertom Patinsonom i DŽonom Dejvidom Vošingtonom jedan je od rijetkih filmova čiji datum nije pomjeran već je originalno bio predviđen za sredinu ljetnje sezone.

- Krisova najveća želja je da njegov "Tenet" otvori svjetske bioskope. Ne znam nikog ko je posvećeniji i ko više radi na tome da se bioskopi otvore od Krisa Nolana - kazao je predsjednik kompanije IMAKS Ričard Gelfond.

Ali, želja reditelja i scenariste kultnih filmova poput "Memento", "Međuzvezdani", producentima, vjerovatno, ne znači mnogo. Budžet ovog blokbastera koštao je Vorner bros oko 200 miliona dolara, bez reklamne kampanje, pa je glavno pitanje da li će producenti izabrati da "stvaraju istoriju" ili da "stvaraju novac".

Mada se pandemija širom svijeta smiruje, bioskopi su otvoreni tek u nekoliko zemalja i to sa značajno smanjenim kapacitetom i uz zaštitnu opremu. Ni najveći optimisti u svijetu filma ne vjeruju da će situacija u julu biti normalna i da će dvorane raditi kao i prije virusa.

- Svi filmski studiji su se do sada, vjerovatno, pomirili sa velikim gubicima, ali da bi se publika vratila u sale neophodni su blokbasteri i autori poput Kristofera Nolana - ocjenjuju filmski znalci.

Konačna odluka Vorner brosa o sudbini "Teneta" znaće se najkasnije za desetak dana, kada bi, ako sve ostane po planu, trebalo da počne marketinška i filmska kampanja za povratak u bioskope.

U idealnom slučaju, okasnilu ljetnju sezonu otvoriće "Tenet", a nakon toga slijedi Diznijev hit "Mulan" (24. jul), nastavak "Sunđer Boba" (7. avgust) i Vonder Voman 1984 (12. avgust).