latinica  ћирилица
18/05/2020 |  15:02 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

Bijeljina: Udruženje "Otaharin" obezbijedilo tablet računare i internet đacima

Udruženje "Otaharin" iz Bijeljine uz pomoć donatora obezbijedilo je tablet računare i internet za 59 romskih porodica sa 103 djeteta koja su učenici osnovnih i srednjih škola u gradu.
Bijeljina - "Otaharin" - Foto: SRNA
Bijeljina - "Otaharin"Foto: SRNA

Iz "Otaharina" navode da su tableti obezbijeđeni zahvaljujući donaciji Fondacije "Humus" iz Njemačke, a kartice za mobilni internet uz pomoć dugogodišnjeg partnera u humanitarnom radu, organizacije "Spasimo djecu" /Save the Children in North West Balkans/ s ciljem podrške učenicima u praćenju nastave na daljinu tokom epidemije virusa korona.

Od početka epidemije, "Otaharin" pruža podršku za romsku zajednicu u Bijeljini, u naseljima Tombak, Čopor, Rupače, Salaš, Mahala, Hidanovići i Divlji zapad, koju je pojava virusa dodatno oslabila.

- Sezonski poslovi su stali, siromaštvo ulazi u sve pore ovih zajednica i zahvalni su kada ih putem telefona pitamo kako su, a još zahvalniji kada u njihove domove isporučimo pomoć kako bi se naredni dani lakše preživjeli - ističu iz udruženja "Otaharin".

Oni su od sredine marta informisali romsku populaciju izradom promotivnog materijala, dijelili su zaštitne maske i rukavice i inicirali dezinfekciju naselja, a redovno prisustvuju i sastancima gradskog Štaba za vanredne situacije i održavaju rad Dnevnog centra za djecu koja žive ili rade na ulici i koja su u riziku, gdje se korisnicima pruža psiho-socijalna pomoć i podrška.

Iz "Otaharina" ističu da su partnerski i istrajno u borbi za obezbjeđivanje osnovnih potreba za 209 romskih porodica u Bijeljini u aprilu podijelili pakete hrane i higijenskih proizvoda za 40 porodica koji su donacija Gradske uprave Bijeljina, te humanitarnu pomoć za 63 porodice u kojima ima više od 220 djece, koje je obezbijedila organizacija "Spasimo djecu".

Posredstvom ove organizacije u toku je podjela humanitarne pomoći za 180 romskih porodica, kao i 25 paketa za bebe.