latinica  ћирилица
18/05/2020 |  16:57 ⇒ 16:57 | Autor: SRNA

Treninzi počeli danas, takmičenja tek u julu i to bez publike

Sve sportske organizacije u Republici Srpskoj od danas mogu početi sa trenažnim procesima uz poštovanje svih mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, dok se tek početkom jula može razmatrati nastavak sportskih takmičenja, ali bez prisustva publike, rečeno je Srni u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske.

Iz resornog ministarstva su pojasnili da su odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije o početku trenažnog procesa obuhvaćeni svi sportovi i svi sportski kolektivi.

- U sportskom registru Ministarstva evidentirano je oko 1.100 aktivnih sportskih klubova i svi oni treba da se prilikom održavanja treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti pridržavaju mjera i preporuka s ciljem suzbijanja širenja virusa korona - reli su u Ministarstvu.

Mjere, između ostalog, podrazumijevaju da se mora ispratiti zdravstveno stanje zaposlenih pri ulasku u sportski objekat, kao i da sportska oprema mora biti temeljno očišćena i dezinfikovana prije početka treninga.

- Ukoliko bilo ko od zaposlenih ili korisnika sportskih objekata ima povišenu temperaturu ili neke druge simptome zaraznih bolesti, ne dozvoljava se ulazak u objekat, a ograničen je broj osoba koje istovremeno borave na treningu, tako da na deset metara kvadratnih može da bude jedno lice - navedeli su iz Ministarstva.

Obaveza je i postavljanje dezinfekcionih sredstava u sportskim objektima, ali i na stadionima, kao i redovna dezinfekcija pri ulasku i izlasku iz objekta, te vođenje evidencije prisutnih na treningu, radi lakšeg praćenja epidemioloških kontakata ukoliko dođe do zaraze.

Preporučuje se doći u opremi za trening, osim patika koje se obuvaju na za to predviđenom mjestu, a obuća stavlja u kesu, kao i da se ne koriste svlačionice i tuševi.

Tokom treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti preporučuje se držati odstojanje od 1,5 do dva metra, a u kontaktnim i drugim sportovima, gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i sportiste, preporučuje se da trening odrade uvijek iste osobe.

Iz Ministarstva su napomenuli da su ovo samo neke od mjera, te da se sve preporuke mogu naći na sajtu Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Kada je riječ organizovanju takmičenja, iz resornog ministarstva su naveli da se, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, tek početkom jula može razmatrati nastavak sportskih takmičenja, ali bez prisustva publike.

- Razumijemo interesovanje sportskih organizacija i ljubitelja sporta, ali pozivamo na strpljenje jer moramo pratiti epidemiološku situaciju, koja se mijenja iz časa u čas i u skladu s tim donositi odluke. Struka ima ključnu riječ i sve što se dalje bude dešavalo i odlučivalo biće u skladu sa preporukama struke - rekli su u Ministarstvu.

Šef stručnog štaba Fudbalskog kluba "Borac" Banjaluka Vlado Јagodić izrazio je zadovoljstvo što su stvoreni uslovi da sportski klubovi ponovo počnu sa trenažnim procesom, nakon što 62 dana igrači ovog kluba nisu bili sa loptom na terenu.

- To je zaista dug period, ali bitno je da počnemo, te ćemo u početku formirati male grupe, kojih će biti tri sa po osam igrača, a možda ćemo u narednom periodu i povećavati brojnost grupa - rekao je Јagodić.

On je napomenuo i da su igrači imali do sada individualne treninge, ali da oni ne mogu da zamijene teren i rad sa loptom.

- Zbog toga moramo biti oprezni, te intenzitet treninga prilagoditi sadašnjoj kondiciji i zdravstvenom stanju igrača, jer ne želimo da se dogodi nijedna povreda - rekao je Јagodić.