latinica  ћирилица
18/05/2020 |  17:18 | Autor: SRNA

Inspektori u FBiH izdali 716 rješenja o zdravstvenom nadzoru

Federalni sanitarni inspektori izdali su u protekla 24 časa na graničnim prelazima ukupno 716 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 547 rješenja o izolaciji, 54 rješenja za vozače, te 37 za pogranični promet i 78 za prekogranične radnike.
Kućna izolacija (Foto: Alamy) -
Kućna izolacija (Foto: Alamy)

Direktor federalne Uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je da na snazi ostaje mjera samoizolacije za sva lica koja ulaze u BiH dok njeno ukidanje ne bude epidemiološki dozvoljeno.

On je pojasnio da se zdravstveni nadzor putnika na granici pokazao kao jedna od najsnažnijih mjera u sprečavanju širenja virusa korona, saopšteno je iz federalne Uprave za inspekcijske poslove.

Ajdinović je naveo da su nadzorima i mjerama federalnih inspektora, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene obuhvaćena ukupno 4.672 lica sa prebivalištem u Republici Srpskoj koja su u BiH ušla preko graničnih prelaza na području Federacije BiH /FBiH/ i njihovi podaci su dostavljeni Inspektoratu u Banjaluku na dalje postupanje.

On je dodao da isto vrijedi i za 472 lice sa prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni brčanskom Inspektoratu.

Prema njegovim riječima, federalni sanitarni inspektori su na graničnim prelazima izdali ukupno 42.710 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, odnosno izolaciji na period od 14 dana.

Ajdinović je rekao da je Inspektorat Republike Srpske dostavio podatke za 555 lica kojima su sanitarni inspektori tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu, dok je Inspektorat Brčko distrikta izdao 17 rješenja o izolaciji licima koja imaju prebivalište na području FBiH.

On je naveo da danas ističu mjere iz 881 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a da je do juče za ukupno 35.852 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Ajdinović je pozvao sve subjekte kojima je naredbom federalnog Štaba civilne zaštite omogućen rad da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka federalnog Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

- Sve federalne i nadležne kantonalne inspekcije biće uključene u pojačanu kontrolu poštivanja datih preporuka, a sve s ciljem suzbijanja širenja virusa korona i zaštite zdravlja stanovništva - rekao je Ajdinović.