latinica  ћирилица
18/05/2020 |  17:20 | Autor: SRNA

Slovačka: Otvaranje tržnih centara, pozorišta i bioskopa od 20. maja

Tržni centri, pozorišta i bioskopi u Slovačkoj biće ponovo otvoreni od srijede, 20. maja, pod strogim higijenskim uslovima, izjavio je slovački premijer Igor Matovič.
Bratislava (foto: aviontourism.com) -
Bratislava (foto: aviontourism.com)

On je rekao da će Slovačka, koja je imala manje slučajeva zaraze virusom korona od većine članica EU, olakšaće i kratkoročna putovanja u osam drugih država od četvrtka, 21. maja, bez zahtijevanja negativnog testa za virus korona ili karantina od dvije sedmice nakon povratka u zemlju.

Matovič je istakao da će uslovi biti ublaženi za putnike iz Češke, Austrije, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Njemačke, Švajcarske i Slovenije.

Brojne evropske zemlje počele su sa postepenim ukidanjem zabrane putovanja, ali je za mnoge mjere nedostajala bilateralna koordinacija koja je potrebna za efikasno ukidanje ograničenja.

Prema riječima Matoviča, u Slovačkoj će se od 1. juna ponovo otvoriti vrtići i nastaviti pohađanje nastave za učenike prvih pet razreda osnovne škole, a učešće u nastavi biće dobrovoljno.

Nošenje zaštitnih maski napolju više neće biti obavezno, ali će ostati obaveza njihovog nošenja u zatvorenom prostoru, kao što su radnje ili kancelarije.

U Slovačkoj je juče zabilježen još jedan slučaj zaraženosti virusom korona, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao 1.495.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa virusom korona u Slovačkoj je 28.