latinica  ћирилица
18/05/2020 |  19:25 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Linta: Ustaški pozdrav postao uobičajena pojava

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da je pojava murala sa grbom HOS-a i ustaškim pozdravom "Za dom spremni!", kao što je slučaj u Splitu blizu zgrade Policijske uprave, postala potpuno uobičajna u Hrvatskoj i jedan od mnoštva dokaza da je hrvatska država sljedbenik genocidne Nezavisne Države Hrvatske.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta kaže da se postavlja pitanje dokle će EU, SAD i Njemačka da tolerišu anticivilizacijsku rehabilitaciju ustaštva i učestale fizičke i verbalne napade na preostale Srbe i njihovu imovinu.

Prema njegovim riječima, Vlada Andrije Plenkovića osnovala je takozvani Savjet za suočavanje sa prošlošću koji je samo nastavio proces otvorene legalizacije ustaštva svojom odlukom da se ustaški pozdrav "Za dom spremni!" može koristiti u određenim prilikama.

Linta u saopštenju ocjenjuje da će u Hrvatskoj u narednom peridu biti nacrtano još na hiljade ustaških i srbomrzačkih murala i grafita čiji je cilj sistematsko širenje mržnje i netrpeljivosti prema Srbima.

- Јasno je da su glavni nosioci završnog procesa ustašizacije Hrvatske HDZ i stranke desne orijentacije, katolička crkva, pola miliona veterana i značajne kulturne i javne institucije - dodao je on.

Brojne činjenice, ističe Linta, pokazuju da su glavni idoli u Hrvatskoj ratni zločinci: nadbiskup Alojzije Stepinac, komandant čuvene po zlu Crne legije u NDH Јure Francetić, general Ante Gotovina i jedan od glavnih promotera ustaštva pjevač Marko Perković Tompson.

Linta napominje da je dobro poznato i da su glavni simboli u današnjoj Hrvatskoj ustaško slovo "U", ustaški pozdrav "Za dom spremni!", ustaški grb, odnosno šahovnica i uzvik "Ubij Srbina!".

Linta ističe da se ne smije zaboraviti činjenica da je proces legalizacije hrvatskog nacizma, odnosno ustaštva počeo dolaskom HDZ-a i Franje Tuđmana na vlast u maju 1990. godine u nizu oblasti.

Hrvatska policija i hrvatske paravojne snage su, napomenuo je on, tokom 1990. i 1991. godine zvanično nosile na svojim kapama ustašku šahovnicu koja počinje sa prvim bijelim poljem.

- U Ustavu Hrvatske formalno piše da Hrvatska baštini tradicije antifašizma, što nema nikakve veze u stvarnom životu - ocijenio je Linta.