latinica  ћирилица
18/05/2020 |  19:43 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Strane sudije ostaju u Ustavnom sudu BiH

Sutra u nastavku sjednice Predstavničkog doma PS BiH, prekinute u petak, poslanici će se između ostalog izjašnjavati o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

S obzirom na to da je zakonski prijedlog ranije dobio negativno mišljenje Ustavno-pravne komisije, izvjesno je da ne postoji većina koja bi podržala zakon, što znači da strane sudije do daljnjeg ostaju u Ustavnom sudu, kaže predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH /SNSD/ Nebojša Radmanović.

Ustavni sud BiH jedina je zajednička institucija u kojoj sjede stranci. Moldavac, Njemica i Makedonka zajedno sa dvoje bošnjačkih sudija, nekada perjanica SDA, nerijetko presuđuju na štetu Republike Srpske.

"Kap" koja je prelila čašu bila je odluka da ne dozvole Srpskoj da uknjiži poljoprivredno zemljište.

Uslijedio je odgovor SNSD-a i partnera te HDZ-a s ciljem da strane sudije konačno odu iz Ustavnog suda. Ipak njihov zakonski prijedlog nije dobio pozitivno mišljenje Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma.

Parlament raspravlja o tom mišljenju Ustavno-pravne komisije koje pokazuje da ne postoji većina za usvajanje ovog zakona, što znači da strane sudije ostaju do daljnjeg u Ustavnom sudu BiH.

Ako poslanici sutra prihvate negativno mišljenje Ustavno-pravne komisije, zakonski prijedlog se povlači iz procedure.

U slučaju da bude odbijeno mišljenje, zakon se ponovo vraća u proceduru, što daje nadu da se stranim sudijama "vide" leđa.

- Sazrelo je vrijeme da Ustavni sud ima sastava od građana BiH, to nam Ustav omogućava i to je Ustav rekao. Podržali smo prijedlog SNSD-a - izjavio je šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović.

Ako je razumljivo, a jeste, što traže Hrvate jer su strane sudije udružene sa bošnjačkim presuđivali i na njihovu štetu, teško je objašnjiv negativan stav SDS i PDP prema zakonskom prijedlogu.

Kažu da su protiv zbog prenosa nadležnosti jer se trojica domaćih sudija, od kojih je jedan iz Srpske, biraju na prijedlog Predsjedništva a potvrđuju u Domu naroda.

Pritom zaboravljaju da bi se morao mijenjati Ustav BiH da bi i tog jednog sudiju iz Republike Srpske birala Narodna skupština kao što već bira dvojicu u Ustavnom sudu.

- Dakle, jesmo za odlazak stranih sudija, ali ova manipulacija SNSD-a i ova kombinacija sa HDZ-om govori o nečem drugom i to je za nas prenos nadležnosti - poručio je šef Kluba SDS-PDP-au Predstavničkom domu PS BiH Mirko Šarović.

Što je za Šarovića manipulacija, za SNSD je samo dobar manevar da se izbjegne pokušaj promjene Ustava, što je u trenutnim političkim odnosima nemoguća misija.

Stav SDA, koja smatra da je zamjena moguća samo promjenom Ustava, pokazuje opravdanost zakona koji predviđa zamjenu stranih sa domaćim sudijama.

- Ta odredba se mora u Ustavu promijeniti da bismo troje sudija zamijenili eventualno nekim domaćim sudijama. SDA je protiv toga da u sadašnjem trenutku strane sudije odu iz Ustavnog suda jer po našem mišljenju to su sudije vrsni pravnici - rekla je poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH Alma Čolo.

Mandat stranim sudijama u Ustavnom sudu Bih istekao je još prije 20 godina, ali sve dok BH parlament ne nađe domaće rješenje strane, sudije će postavljati predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

A dok je stranaca u Ustavnom sudu i OHR upitna je kandidatura BiH kao suverene zemlje za članstvo u Evropskoj uniji.