latinica  ћирилица
19/05/2020 |  10:32 | Autor: Anadolija

"Nema još lijeka za virus korona"

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpke Alen Šeranić rekao je u intervjuu za Anadoliju da je u Srpskoj sa pojavom virusa korona i sa procjenom situacije vezano za potrebe liječenja stanovništa definisana ekspertska radna grupa koja je bazirana na Medicinskom fakultetu u Banjaluci.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Naglasio je da su u ekspertskoj grupi stručnjaci različitih specijalnosti koji procjenjuju kako i na koji način treba razviti protokole liječenja.

- Mi smo te protokole i razvili imamo jasne smjernice po pitanju samog liječenja govorim o smjernicama iz razloga što u ovom trenutku nema lijeka koji liječi direktno posljedice koje nastaju usljed zaražavanja virusom korona. Nema određenih naučnih studija koje će vam jasno reći: "Da, to je taj lijek koji koristite da bi se izliječili". S obzirom da i samo oboljenje kada se javi prolazi kroz nekoliko faza i smjernice su prilagođene tim fazama u zavisnosti od simptomatologije koju imate i posljedično se uvode pojedini od tih lijekova. Svakako da u tom paketu lijekova pored onih suportivnih kako ih mi zovemo odnosno sistema podrške, vitamina C, nadoknade tekućine kao što i jeste preporuka za bilo koje opšte infektivno stanje, koriste se i lijekovi kao što su antimalarici, antivirotici, i različite vrste drugih terapija kada ste životno ugroženi prije svega mislim na podršku mehaničke respiracije - istakao je Šeranić.

Sve ono, kaže, što je bilo dostupno na tržištu kao i svi drugi u svijetu i mi smo koristili i koristimo i dan danas.