latinica  ћирилица
19/05/2020 |  12:42 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Popović: Korištenje pojasa uticalo na pad broja poginulih

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović izjavio je danas da je preventivna kampanja "Niti jedan nevezan pojas" veoma značajna jer se povećava upotreba korištenja bezbjednosnog pojasa i smanjuje broj poginulih u saobraćajnim nesrećama.
Niti jedan nevezan pojas - Foto: SRNA
Niti jedan nevezan pojasFoto: SRNA

Popović je na promociji ove preventivne kampanje u krugu Auto-moto društva Laktaši rekao novinarima da je Ministarstvo saobraćaja i veza na čelu ove aktivnosti koju sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova /MUP/, Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savezom Republike Srpske.

- Da je ova aktivnost koordinisana na efikasan način govori i činjenica da svake godine vozači, suvozači i putnici na zadnjem sjedištu povećavaju korištenje bezbjednosnog pojasa. Ova aktivnost je naročito važna kada imamo u vidu da smo prošle godine imali smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nesrećama. Taj trend mora biti nastavljen i učinićemo sve da tako bude kada budemo govorili o stanju bezbjednosti saobraćaja u 2020. godini - naglasio je Popović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo saobraćaja i veza pridaje veliki značaj svim elementima pasivne bezbjednosti, a naročito upotrebi bezbjednosnog pojasa i njegovom ispravnom korištenju.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić istakao je da preventivne kampanje provode već 20 godina.

On je podsjetio da su 2000. godine naručili studiju od Saobraćajnog fakulteta u Doboju i došli do nevjerovatnog podatka da samo 1,7 odsto građana Srpske koristi bezbjednosni pojas.

- Došli smo 2019. godine na 67 odsto, što je ogroman napredak, ali smo još daleko od onoga što želimo. Tek kada dostignemo upotrebu bezbjednosnog pojasa iznad 90 odsto i na prednjim i na zadnjim sjedištima kao što je slučaj u razvijenim evropskim zemljama onda možemo govoriti da smo uspjeli i tada će biti vidljivi pravi efekti našeg rada i pravo stanje bezbjednosti saobraćaja - kaže Babić.

Prema njegovim riječima, promjena životnih navika je teška i spora zbog čega treba nastaviti preventivne kampanje.

- Posebno je važan rad sa najmlađima da bi shvatili da ih niko ne tjera da vežu pojas zbog kazne ili policajca, nego da u slučaju saobraćajne nezgode posljedice budu što manje. Na to bezbjednosni pojas mnogo utiče. Roditelji treba da pokažu djeci kako da se ponašaju, a ako dijete vidi da njegov otac i majka ne koriste bezbjednosni pojas i ne poštuju saobraćajne propise onda ne možemo očekivati odgovornog vozača kada odrastu - istakao je Babić.

On je dodao da ulogu u ovom procesu imaju i škole i mediji, a da je na kraju lanca sankcionisanje onih koji ne poštuju zakon.

- Kaznena politika mora biti mnogo oštrija jer nesavjesni ljudi sami biraju da naprave prekršaj i niko ih na to nije natjerao - rekao je Babić.

Načelnik Јedinice policije za bezbjednost saobraćaja MUP-a Republike Srpske Goran Amidžić rekao je da MUP učestvuje u preventivnim kampanjama, dok je rad policijskih službenika u pogledu prekršaja represivan jer oni nisu u prilici da amnestiraju prekršaj koji uoče i moraju izreći sankciju.

- Kazna za nekorištenje bezbjednosnog pojasa za sve putnike u vozilu je 100 KM i jedan kazneni bod. Za prevoženje lica mlađeg od 12 godina na prednjem sjedištu kazna je 400 KM. Kazna za prevoženje lica na prednjem sjedištu koje je pijano ili pod dejstvom opojinh sredstava, kao i za prevoženje djece od pet do 12 godina bez sigurnosne sjedalice ili posebnog podmetača je 40 KM - istakao je Amidžić.

Prema njegovim riječima, primjetno je da vozači i putnici u Srpskoj ne koriste bezbjednosni pojas u dovoljnoj mjeri.

- Procenat upotrebe je oko 60 odsto na prednjem, a do 20 odsto na zadnjem sjedištu. Zato i sprovodimo ove kampanje, a nakon toga slijede represivne akcije u toku kojih će policijski službenici sankcionisati neodgovorne vozače i putnike. Bezbjednosni pojas smanjuje mogućnost za povređivanje za 45 odsto, a veoma je važan i prilikom vožnje malim brzinama jer se vrlo često ne aktivira vazdušni jastuk i tada nema nikakve zaštite - upozorio je Amidžić.

"Niti jedan nevezan pojas" je tradicionalna saobraćajno-preventivna kampanja koju svake godine sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza, MUP, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske u saradnji sa jedinicima lokalne samouprave.