latinica  ћирилица
19/05/2020 |  14:41 | Autor: SRNA

Tehnološki fakultet član Evropske federacije za hemijsko inženjerstvo

Tehnološki fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu postao je član Evropske federacije za hemijsko inženjerstvo i tako dobio priliku da se poveže sa prestižnim institucijama iz oblasti hemijskog inženjerstva, ali i doprinese uvezivanju domaće privrede sa odgovarajućim inostranim organizacijama, saopšteno je danas iz ove visokoškolske ustanove.
Tehnološki fakultet - Foto: RTRS
Tehnološki fakultetFoto: RTRS

U saopštenju je navedeno da je odluku o prijemu Tehnološkog fakulteta Zvornik u ovo prestižno međunarodno udruženje hemijskih inženjera donio Odbor Federacije na sastanku održanom 17. aprila, a ovaj fakultet time dobija mogućnost da aktivno učestvuje u radu Federacije.

- Imajući u vidu da je Tehnološki fakultet Zvornik jedini član iz BiH, članstvo u Federaciji shvatamo kao potvrdu našeg kvaliteta, te obavezu da stalno unapređujemo rad - navedeno je u saopštenju.

Iz Tehnološkog fakulteta naglašavaju da je Evropska federacija za hemijsko inženjerstvo osnovana 1953. godine, a članstvo trenutno čini 36 društava članica iz 28 evropskih zemalja, kao i 14 institucija članova iz cijelog svijeta.

- Posebno je važno napomenuti da osim naučnih i nacionalnih udruženja, članstvo Federacije velikim djelom čini industrija iz oblasti hemijskog inženjerstva - naveli su sa Tehnološkog fakulteta Zvornik.

Cilj Federacije je da promoviše međunarodnu saradnju između neprofitnih profesionalnih naučnih i tehničkih društava koja u okviru svojih ciljeva imaju napredak nauke i obrazovanja javnosti iz oblasti hemijskog inženjerstva, te podsticanje razvoja hemijskog inženjerstva.

Danas članstvo Federacije čini 100.000 hemijskih inženjera u Evropi, a njena srž su sekcije i radne grupe sačinjene od najistaknutijih naučnika u odgovarajućim oblastima.

Svaka od sekcija fokusirana je na specifičan aspekt hemijskog inženjerstva, a četiri osnovne sekcije su hrana, energija, membransko inženjerstvo, te razvoj i dizajn proizvoda.