latinica  ћирилица
19/05/2020 |  14:43 ⇒ 14:44 | Autor: SRNA

Skratiti proceduru za spoljnotrgovinski promet oružja i vojne opreme

Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas i u dalju parlamentarnu proceduru uputila izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2018. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Komisija je, nakon rasprave o ovom izvještaju, podržala i u dalju parlamentarnu proceduru uputila poslaničku inicijativu Mirka Šarovića, kojom se od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa traži skraćenje rokova vezanih za izdavanje isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Komisija je usvojila i zaključak kojim se od nadležnih institucija za izdavanje isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene traži da poštuju zadate rokove prilikom davanja ovih isprava.

Razmatrajući dopis marketinške asocijacije "BiH šljive", a koji se odnosi na sprovedbenu direktivu o zaštitnim mjerama protiv unošenja u EU organizama štetnih za bilje i biljne proizvode i protiv njihovog širenja unutar EU, Komisija je usvojila zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da hitno organizuje sastanak sa predstavnicima ove asocijacije i predstavnicima drugih relevantnih asocijacija i uduženja iz ove oblasti.

U saopštenju je navedeno da bi sastanak bio organizovan kako bi bili zajednički donieseni zaključci kojima bi bili riješeni problemi u vezi sa dva granična prelaza na koje pošiljke bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta koji podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije mogu ulaziti iz BiH u Hrvatsku.

Riječ je o graničnim prelazima Stara Gradiška na sjeveru, gdje se nadzor vrši samo radnim danom u vremenu od 8.00 do 16.00 časova i Nova sela /Metković/ na jugu BiH, na kojem se nadzor vrši od 7.00 do 15.00 časova.

Komisija je usvojila i zaključak kojim se traži da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zahtijeva od nadležnih institucija Hrvatske da fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima radi 24 časa dnevno, te da se putem nadležnih komisija uputi zahtjev nadležnim tijelima EU kako bi se otvorila još dva ili više graničnih prelaza sa Hrvatskom za promet bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta koji podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije.