latinica  ћирилица
19/05/2020 |  15:32 ⇒ 16:45 | Autor: SRNA

Prijedlog - od petka za ulazak u Srbiju bez testiranja i samoizolacije

Krizni štab za borbu protiv virusa korona uputiće Vladi Srbije prijedlog da se od petka, 22. maja, ukine obavezno testiranje i samoizolacija prilikom ulaska u zemlju, javio je "Blic".
Krizni štab Srbije  (foto: TV Pink) -
Krizni štab Srbije (foto: TV Pink)

Vlada Srbije na sutrašnjoj sjednici odlučivaće o ovoj mjeri.

Prema saznanjima lista, na Kriznom štabu razmatrana su dva modela koja se odnose na ulazak u Srbiju.

Prema prvom, od petka bi trebalo ukinuti testiranje i samoizolaciju za sve koji ulaze u Srbiju, dakle i za državljane Srbije i za strance, a drugi prijedlog bio je da se od petka ukine za region, a od 1. jula za sve putnike u Srbiju.

Vladi Srbije je, ipak, upućena preporuka da se liberalizuje režim ulaska u Srbiju za sve od petka, ali će konačnu riječ imati Vlada Srbije.

Kako sada stvari stoje, navodi list, za ulazak u Srbiju neće biti potreban test i testiranje na koronu, već će svi koji su "zdravstveno sumnjivi" biti pod epidemiološkim nadzorom.

Na Kriznom štabu je rečeno da bi od 1. juna većina zemalja u regionu mogla da ukine testiranje na kovid-19.

Ukoliko se u Srbiji epidemija bude kretala u željenom i očekivanom pravcu, praktično jedina mjera koja će ostati je - samoprocjena svih rizika.

Prema današnjim razgovorima na Kriznom štabu, nijedan test na koronu ne bi trebalo da košta više od 6.000 dinara /50 evra/.

Broj zaraženih u Srbiji, poslije skoka novooboljelih zbog lokalnog žarišta u Vranju, sada je u drastičnom padu.

Najnovije testiranje pokazuje da je broj oboljelih u Srbiji, u odnosu na testirane, ispod jedan odsto - preciznije 0,6 odsto, što se smatra ne samo odličnim rezultatom, već se Srbija kreće ka potpunom kraju epidemije.

Ipak, još nije proglašen kraj epidemije i svi građani treba da se pridržavaju osnovnih mjera - nošenje maski, te držanje distance.