latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:06 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Otvaraju se administrativni prelazi prema Kosovu i Metohiji

Krizni štab za borbu protiv virusa korona donio je odluku o otvaranju administrativnih prelaza centralne Srbije prema Kosovu i Metohiji, rekao je član ovog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović.

- To je vrlo bitno za naše stanovništvo Kosova i Metohije, i za Srbe i za Albance. Važno je da postoji ta odluka. Želimo da se naša južna pokrajina i dalje osjeća kao sastavni dio Srbije - rekao je Tiodorović za RTS poslije sjednice Kriznog štaba.

On je naglasio da je važno i da privredni život teče, a politika neka rješava pitanja koja su na tom putu i to će činiti, ali je važno da funkcioniše promet robe i ljudi.

Tiodorović je potvrdio da će od petka, 22. maja, u Srbiju moći da uđu i državljani Srbije i stranci bez negativnog testa na virus korona.

- I u regionu i Evropi i druge zemlje preduzimaju slične mjere. To će pogodovati da privreda funkcioniše, da protok robe i ljudi bude normalan, da dolaze investitori, da mladi mogu da putuju - naveo je Tiodorović.

On je dodao da će na svim granicama Srbije i aerodromima biti dijeljeno uputstvo na šta da se obrati pažnja, kome se javiti u slučaju temperature, te bolova u mišićima i zglobovima.

Tiodorović je izrazio nadu da će u Srbiji do kraja maja broj novooboljelih doći do nule.

- Prema svim podacima, došli smo do epidemiološki povoljnije situacije, koja je potpuno pod kontrolom. Stavljena su pod kontrolu žarišta i biće bolje i u narednim danima - rekao je on.

Tiodorović je dodao da će negativan PCR test na koronu biti i dalje važan za one koji su oboljeli ili njihove kontakte, te da će se nadležni locirati na kontaktima i radnim organizacijama da se poštuju mjere.

- Ostaje i dalje mjera da se nose maske u zatvorenom prostoru, kao i rukavice. Ostaju mjere kontrole za domove za stare, bolnice - rekao je on.

On je dodao da će državljani Srbije koji budu htjeli u inostranstvo morati da plate 6.000 dinara /50 evra/ za testiranje na koronu.

- Pratićemo opštu epidemiološku situaciju u regionu i svijetu, a građani moraju da se informišu ako putuju u inostranstvo. Mislim da će gotovo sve evropske zemlje od 1. juna ukinuti tu obavezu testiranja - rekao je Tiodorović.