latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:24 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Mjere štednje na usaglašavanju

Zahtjev poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damira Arnauta /Naša stranka/ za razmatranje Prijedloga zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed pandemije virusa korona nije dobio entitetsku većinu da se razmatra po hitnom postupku.

Hitnost Arnautovog prijedloga će biti upućena na usaglašavanje zbog nedostatka entitetske većine iz Republike Srpske.

Damir Arnaut je, objašnjavajući hitnost postupka, rekao da je prijedlog u parlament upućen 30. marta.

- Ovo su najradikalnije mjere od Dejtona do danas - rekao je Arnaut.

On je objasnio da je restoran u parlamentu radio i da su poslanici sjedili i jeli u zatvorenom prostoru u vrijeme kada su svi restorani bili zatvoreni zbog pandemije virusa korona i trpjeli štetu.

Arnautov prijedlog, između ostalog, podrazumijeva ukidanje troškova prezentacija, regresa, jubilarne nagrade, naknade za stručno usavršavanje, te ograničenje naknada za izabrane zvaničnike i savjetnike u institucijama BiH.

Prijedlogom zakona je predviđeno da zvaničnicima u institucijama BiH i izabranim savjetnicima do kraja ove godine bude ukinut topli obrok, naknada za odvojeni život, prekovremeni rad, dnevnice za službena putovanja, prevoz na posao i sa posla, te otpremnine za odlazak u penziju.

Predviđeno je i ukidanje finansiranja političkih stranaka iz budžeta institucija BiH.

Svi troškovi koji budu odobreni suprotno odredbama ovog zakona biće stavljeni na teret lica koje ih je odobrilo uz novčanu kaznu od 5.000 KM, navodi se u prijedlogu.