latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:44 ⇒ 17:24 | Autor: sputniknews.com

Krizni štab: Od petka ulazak u Srbiju bez testa i samoizolacije

Zbog povoljne epidemiološke situacije u Srbiji, Krizni štab predložiće Vladi da se od petka ukine obaveza da građani Srbije, kao i stranci, moraju da imaju negativan PCR test prilikom ulaska u Srbiju.
Krizni štab Srbije (foto: Tanjug / Sava Radovanović) -
Krizni štab Srbije (foto: Tanjug / Sava Radovanović)

- Preporuka Kriznog štaba Vladi Srbije je da se od petka ukine obaveza da građani Srbije, ili stranci, imaju negativan PCR test prilikom ulaska u našu zemlju - rekla je za Tanjug zamjenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da strancima neće biti potrebna ni odluka komisije za ulazak u Srbiju.

Kako je naglasila, takva preporuka uslijedila je zbog povoljne epidemiološke situacije u Srbiji, ali i odgovornog ponašanja u zemljama u okruženju.

Građani Srbije i stranci koji ulaze u Srbiju za sada moraju da imaju negativan PCR test pri ulasku u zemlju, ili u suprotnom, moraju 14 dana biti u kućnoj izolaciji.

Brnabićeva: Vlada dodatno liberalizuje ulazak u Srbiju

Vlada će već na sljedećoj sjednici usvojiti neke odluke kojima će dodatno biti liberalizovan ulazak u Srbiju, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, a u vezi sa preporukom Kriznog štaba da građanima Srbije i strancima od petka više ne bude potreban PCR test za ulazak u zemlju.

Ona je nakon sjednice Kriznog štaba rekla da je u posljednja 24 sata bilo 34 novozaraženih na oko 5.300 testiranih, što je 0,64 odsto pozitivnih, kao i da će se zbog toga nastaviti sa relaksiranjem mjera.

- Zbog toga smo pričali o tom izolovanom slučaju u Vranju, ali ako to izuzmemo vidimo da je Srbija i dalje mirna. Gledaćemo zbog toga da i dalje reklasiramo mjere, a posebno mjere za ulazak u Srbiju, da ukidamo i komisiju i tu obavezu negativnih testova - rekla je Brnabićeva za Pink.

Kako je rekla, polako se normalizuje avionski saobraćaj u Evropi, koja otvara granice, a i Srbija ne smije da zaostaje za tim.

Brnabićeva je dodala da Vlada ima podršku struke za popuštanje mjera.