latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:51 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Krišto: Neki pod maskom stranih sudija žele donositi rješenja

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto /HDZ/ smatra da je trebalo podržati Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, ali da neki žele da i dalje pod maskom stranih sudija donose rješenja koja su u njihovom interesu.
Borjana Krišto - Foto: FONET
Borjana KrištoFoto: FONET

- Smatram da smo trebali preuzeti odgovornost i dati podršku takvom zakonu i odlučivati o sudbini i interesu tri konstitutivna naroda i svih onih koji žive u BiH - rekla je Krišto novinarima.

Komentarišući Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, Krišto je rekla da su neki poslanici tvrdili da nema ustavno utemeljenje, ali da to nije tačno.

- Prema Ustavu BiH, Parlamentarna skupština je dužna nakon pet godina i prvog mandata stranih sudija koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava uz konsultacije sa Predsjedništvom, da nađe načina i odluči na koji drugi način će imenovati sudije u Ustavnom sudu BiH - naglasila je Krišto.

Ona je dodala da BiH treba u punom smislu da preuzme svoj potpuni kapacitet kako bi bila suverena i da u njoj domaće sudije odlučuju o najvažnijim pitanjima.

- Posebno to treba da bude izraženo kada je riječ o Ustavnom sudu, imajući u vidu da je to korektivni faktor zakonodavne i izvršne vlasti i odlučuje o tome da li su pojedini prijedlozi zakona ili zakoni koje usvoji parlament u skladu sa Ustavom BiH - rekla je ona.

Kada jer riječ o Prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u, Krišto navodi da je riječ o sistemskom zakonu o kojem mišljenje treba dati i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH i da ga predloži Savjet ministara.

- Ponuđeni prijedlog zakona nije doprinos za očuvanje privrede - navela je Krišto.

Ona navodi da treba donijeti zakon koji bi doprinio razvoju i očuvanju privrede, te BiH u cjelini.

Osvrćući se na lokalne izbore, Krišto kaže da je HDZ spreman za njih, a da se za njihovo održavanje moraju ispoštovati zakonske pretpostavke i procedure.

- Sve to treba ispoštovati jer sve drugo, pa i održavanje izbora je stvar Parlamentarne skupštine BiH i njene nadležnosti - izjavila je Krišto.