latinica  ћирилица
19/05/2020 |  17:45 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Pogledajte kako 195 folkloraša iz cijelog svijeta pjeva "Ovo je Srbija" (VIDEO)

Članovi KUD "Batajnica" iz Beograda i SKUD "Oplenac" iz Toronta organizovali su i izveli nesvakidašnji projekat u kojem su okupili članove pjevačkih grupa i folklornih ansambala Srba iz cijelog svijeta (18 zemalja), u pratnji nekoliko narodnih orkestara i zajednički snimili pjesmu Nikole Grbića Grbe "Ovo je Srbija". U projektu učestvovao je i Ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" iz Banjaluke.
Ovo je Srbija (foto: Youtube / Milos Mutapcic) -
Ovo je Srbija (foto: Youtube / Milos Mutapcic)

U ovaj veličanstveni projekat čiji je slogan "Snagom srpske tradicije, zajedno!" uključilo se 41 pjevačko društvo, dva orkestra i brojni pojedinci.

Ukupno 195 izvođača iz Srbije, SAD, Australije, Austrije, Engleske, Francuske, Grčke, Italije, Kanade, Kine, Mađarske, Nemačke, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije, Švajcarske, Švedske i Crne Gore oduševilo je svojim pjevanjem ljude širom svijeta.

Direktor Ansambla "Veselin Masleša" Nemanja Knežević zahvalio se svakom kulturno - umjetničkom društvu i pojedincu koji su srdačno prihvatili poziv na saradnju, potrudivši se, usput, da daju svoj doprinos i preko svojih mogućnosti.

- Za naš narod je oduvijek važilo da je jedini putokaz ka zajedničkom uspjehu sloga. Koliko god su nas istorija i drugi činioci neprestano razapinjali i razdvajali, svi ciljevi prožeti slogom su bili ostvarivani. Inspirisani potrebom da budemo razdvojeni proteklih nekoliko mjeseci, a nikada u mirovanju u našoj opštoj borbi za kulturu, okupili smo naše prijatelje u Srbiji i širom svijeta i, vjerujemo, načinili poduhvat vrijedan pažnje - poručio je Knežević.

On je dodao da borba za kulturu, nematerijalnu kulturnu baštinu, tradicionalno nasljeđe, borba za očuvanje našeg identiteta i borba za odgovor na pitanje ko smo, može biti plodotvorna samo ako je zajednička i složna.

- Ovaj snimak koji vidite pred vama upravo je svijetli početak te borbe, one u kojoj učestvuju Srbi iz svih dijelova svijeta, ponosni, čili i vedri jer pronose svoju, srpsku riječ, pjesmom širom univerzuma. "Tiha voda, breg roni". Neka poteče voda folkloraša iz matice i rasijanja, i neka ne staje, neka odzvanja svojim šumom kroz gore i doline. Neka odzvanja i neka svako zna; Ovo je Srbija! - rekao je Knežević.

Muzički aranžman i režiju uradio je Miloš Mutapčić, u ulozi izvršnog producenta našao se Saša Bogunović. Grafički dizajn uradili su Bojan Adamović i Emilija Đuričić, dok su asistenti produkcije bili Nikolina Despot i Darko Batak.