latinica  ћирилица
19/05/2020 |  17:52 | Autor: SRNA

U Beograd stigla velika pomoć od Katara

Više desetina hiljada maski, rukavica, vizira, mantila i druge zaštitne medicinske opreme dopremio je danas u Beograd avion iz Katara, kao humanitarnu pomoć Srbiji u borbi protiv virusa korona.
Aerodrom Nikola Tesla - Foto: RTRS
Aerodrom Nikola TeslaFoto: RTRS

Avion je dopremio oko 470.000 hirurških maski, 70.000 visokokvalitetnih maski "N95", 85.000 epidemioloških maski, više desetina hiljada rukavica, zaštitnih naočara, vizira, hirurških mantila, 4.700 kombinezona...

U ime Vlade Srbije, avion je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je rekao je da se Katar time još jednom svrstao u grupu prijateljskih zemalja, koje su doprinijele da Srbija znatno ojača kapacitete u borbi protiv virusa korona, prenijeli su beogradski mediji.

Dačić je izrazio zahvalnost državi Katar što je odgovorila na poziv Srbije u teškim vremenima borbe protiv virusa korona, te dodao da narod Srbije i država neće zaboraviti gest prijateljstva i solidarnosti.

On je rekao da je pomoć još vrednija, ako se zna da je Katar i sam suočen sa pandemijom kovida-19 i da je nedavno broj registrovanih slučajeva prešao 33.000.

On je dodao da ova pomoć i niz političkih kontakata u prethodnom periodu pokazuju da se odnosi dvije zemlje kreću uzlaznom linijom.

- Baš zato cijenimo ovaj humani gest i želimo da se dvije zemlje posvete i zajednički rade na prevazilaženju globalne krize. Želimo da vidimo avione kompanije `Katar ervejs` na beogradskom aerodromu, kao znak obnavljanja redovne linije između Beograda i Dohe - naveo je Dačić.

Ambasador Katara u Srbiji šeik Mubarak bin Fahad Al Tani rekao je da je emir Katara naložio da se uputi medicinska pomoć Srbiji, kao odgovor na molbu za pomoć u borbi sa virusom korona, polazeći od prijateljstva koje povezuje dvije zemlje i radi daljeg razvoja bilateralnih odnosa.

- Nadamo da se da će ova pomoć doprinijeti prevazilaženju krize i vraćanju života u normalu, kao i nastavku jačanja odnosa dvije prijateljske zemlje - rekao je katarski ambasador.