latinica  ћирилица
19/05/2020 |  18:02 ⇒ 18:17 | Autor: SRNA

Veliki značaj američko-jadranske povelje za region

Američko-jadranska povelja je inicijativa koja predstavlja instrument političke, bezbjednosne, odbrambene i vojne saradnje, vidljive u nemirnim i izazovnim vremenima, ocijenio je danas u Sarajevu zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Јosip Brkić.
Јosip Brkić - Foto: SRNA
Јosip BrkićFoto: SRNA

- Evropske i evroatlantske integracije BiH, zajedno sa dobrosusjedskim odnosima i regionalnom saradnjom kao ciljevima spoljne politike BiH, izuzetno su važni za njenu budućnost - rekao je Brkić, koji je bio učesnik video-konferencije političkih direktora ministarstava spoljnih poslova i odbrane članica i posmatrača Američko-jadranske povelje.

Brkić je naglasio važnost predsjedavanja BiH ovom regionalnom inicijativom s obzirom na globalni izazov današnjice kakav je pandemija virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

- Smatramo da je to preduslov dugotrajnog mira, izgradnje institucija, kao i održivog privrednog i političkog razvoja BiH - naglasio je Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracioni proces BiH.

On je istakao da BiH na putu evropskih i evroatlantskih integracija visoko cijeni podršku i saradnju članica Američko-jadranske povelje.

Tokom video-konferencije razmijenjena su mišljenja o regionalnoj saradnji sa posebnim naglaskom na pandemiju virusa korona, te trenutnim izazovima u regionu i njihovom uticaju na regionalnu bezbjednost, stabilnost i prosperitet.

Sastankom je predsjedavao pomoćnik ministra za multilateralne odnose Almir Šahović.

Američko-jadranska povelja je regionalna inicijativa koju su 2003. godine formirali Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD, a kojoj su naknadno pristupile BiH i Crna Gora, Srbija, Slovenija i samoproglašeno Kosovo.

Cilj inicijative je pružanje podrške evroatlantskim procesima u jugoistočnoj Evropi.