latinica  ћирилица
19/05/2020 |  18:07 ⇒ 18:20 | Autor: SRNA

Rad pravosudnih organa u doba pandemije skinut sa dnevnog reda

Zahtjev Savjeta ministara za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH po hitnom postupku skinut je sa dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH.
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH (foto: FENA) -
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH (foto: FENA)

Predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović skinuo je s dnevnog reda ovaj prijedlog jer predlagač nije obrazložio upućivanje u parlamentarnu proceduru.

Poslanici nisu raspravljali o Prijedlogu amandmana dva i tri na Ustav BiH, čiji je predlagač poslanik DŽenan Đonlagić /DF/, jer nije bilo rasprave o mišljenju Ustavnopravne komisije koje je negativno.

Poslanici su raspravljali o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici SDP i SDA i A-SDA Saša Magazinović, Јasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović u prvom čitanju.

Јedan od predlagača Šemsudin Mehmedović je, obrazlažući Prijedlog zakona, rekao da su ove izmjene predložene zbog novih pojavnih oblika terorističkih prijetnji zbog zloupotreba informativnih tehnologija, što omogućava radikalizaciju i podsticanje na terorizam.

On je dodao da se ovim djeluje preventivno, pogotovo u situaciji kada se BiH suočava sa izazovima koje donosi migrantska kriza.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamnta BiH Snježana Novaković Bursać ukazala je na pojedine članove u Prijedlogu, pojasnivši da je, između ostalog, u Krivičnom zakonu Republike Srpske terorizmu posvećena cijela jedna glava, te da nema potrebe da se duplira.

- Dužnost nam je da zakone sistemski dorađujemo, a ne da pravimo dodatnu konfuziju. Ne vidim potrebu da se stvari dupliraju i donosi zakon na zakon - rekla je Bursaćeva.

Ona je rekla da Klub SNSD-a neće podržati ovaj prijedlog.

Poslanik Saša Magazinović /SDP/ je, odgovarajući na prigovore zašto ovaj zakon nije usvojen kada je bio u proceduri u prošlom sazivu, objasnio da se to nije desilo zbog prestanka mandata prethodnog saziva parlamenta BiH i da su ga podržali i oni koji ga danas osporavaju.

Bursaćeva je ponovila da ne treba dozvoliti da dođe do dupliranja zakona i zabune u sprovođenju.

Ona je podržala stav SDS-ovog poslanika Dragana Mektića da se o ovom prijedlogu treba izjasniti Ministarstvo pravde u Savjetu ministara, kao i entitetska ministarstva pravde.

Mektić je rekao da Krivični zakon Republike Srpske tretira područje Srpske i predložio da se današnji prijedlog skine s dnevnog reda ili, eventualno, pusti u drugo čitanje, kako bi se razjasnile neusklađenosti.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlameneta BiH Nenad Stevandić objasnio je da terorizam nije nešto što se samo veže za ustavni poredak jedne države, nego opasnost za svakog pojedinca i porodicu.

On je istakao da ovaj zakonski prijedlog ima mnogo rupa, te da ovako ozbiljne stvari treba da poslože Ministarstvo pravde u Savjetu ministara, entitetska ministarstva pravde kako ne bi došlo do preklapanja.

- Nemojte da ovo bude trenutni odraz političke volje među nama. Molim predlagače da to uzmu u obzir, nemojte da bude nakaradno - poručio je Stevandić.

Јasmin Emrić /A-SDA/ zatražio je da do drugog čitanja Savjet ministara dostavi svoje mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Nakon ovoga predsjedavajući predstavničkog doma Nebojša Radmanović prekinuo je sjednicu i nastavak zakazao za sutra u 9.30 časova.