latinica  ћирилица
19/05/2020 |  19:39 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

U Srbiju stigla pomoć i od Azerbejdžana

U Beograd je stigao avion sa medicinskom opremom iz Azerbejdžana za Srbiju kao pomoć u borbi protiv virusa korona.
Medicinska pomoć iz Azerbejdžana - Foto: TANЈUG
Medicinska pomoć iz AzerbejdžanaFoto: TANЈUG

Avion, koji je dopremio zaštitnu opremu, testove, beskontaktne toplomjere, sredstva za dezinfekciju, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekala je premijerka Srbije Ana Brnabić, rekavši da je ova pomoć dokaz prijateljstva i strateškog partnerstva Srbije i Azerbejdžana, koji Srbija nikada neće zaboraviti.

Ona je zahvalila predsjedniku Azerbejdžana, koji je odgovorio na poziv Srbije, kao i ambasadoru te zemlje u Beogradu Eldaru Hasanovu, sa kojim je i dočekala avion.

Brnabićeva je podsjetila da je Azerbejdžan bio prva zemlja koja je pritekla u pomoć Srbiji 2014. godine nakon poplava, a upravo na današnji dan, 19. maja 2014. godine sletio je prvi avion pomoći iz Azerbejdžana, prenijeli su beogradski mediji.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je čula najavu novih investicija iz Azerbejdžana u Srbiju, uz podršku koje kompanije iz te zemlje pružaju na infrastrukturnom razvoju Srbije.

Hasanov je istakao da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i prijateljske zemlje, kao i da će odnosi dvije države nastaviti da se razvijaju i jačaju u investicionom i svakom drugom smislu.

- Naši narodi su prijatelji više od 300 godina, a danas su strateški partneri. Prijatelji se poznaju u teškim vremenima - rekao je Hasanov.

On je podsjetio da je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev 19. maja 2014. godine izdao naredbu da se pošalje pomoć Srbiji dok je boravio u Vijetnamu, kada je saznao za poplave u Srbiji.

Hasanov je rekao da je Azerbejdžan poslao humanitarnu pomoć i beogradskim opštinama Savski venac, Rakovica i Čukarica, kao i da su danas dali pomoć za izbjeglice u Vojvodini, a azerbejdžanska kompanija "Azvirt" će u petak, 22. maja, pružiti pomoć i siromašnim porodicama u Beogradu.

Ranije danas u Beograd je sletjela i pomoć koju je uputio Katar.