latinica  ћирилица
19/05/2020 |  19:44 ⇒ 21:33 | Autor: RTRS

Izmjene zakona o PDV-u u Predstavničkom domu BiH podijelile srpske poslanike (VIDEO)

Poslanici Predstavničkog doma BiH razmatrali su dopune Zakona o PDV-u. Prijedlog da se pomjeri plaćanje PDV-a na kraj mjeseca nije dobio pozitivno mišljenje Vlade Republike Srpske, zbog čega su poslanici SNSD i Srpskog kluba najavili da ga neće podržati.

Poslanici SDS i PDP, i pored stava Vlade, najavljuju podršku ovom zakonu. Sjednica će biti nastavljena sutra.

Dopuna Zakona o PDV-u, predlagača Denisa Zvizdića izazvala je tročasavnu raspravu u kojoj su se često mogle čuti stvari koje nemaju veze sa ublažavanjem negativnih efekata ekonomske krize zbog pandemije virusa korona. Dopunama je predviđeno pomjeranje roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca.

- U skladu sa analizom Udruženja poslodavaca iz Federacije sa pomjeranjem roka za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca bi se oslobodilo između 100 i 150 miliona KM. Slična situacija je sa manjim iznosima u Republici Srpskoj, koji bi ostali na raspolaganje privrednicima da ponovo uspostave privredne tokove i sačuvaju radna mjesta - izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH /SDA/ Denis Zvizdić.



Predlagač navodi da je Savjet ministara taj koji donosi privremenu odluku o pomjeranja roka, iako je sva politika u vezi sa indirektnim porezima u nadležnosti UO UIO.

Upravo zbog toga Vlada Republike Srpske, odnosno resorno Ministarstvo finansija nije dalo pozitivno mišljenje na izmjene zakona i o tome je uredno obavijestilo sve srpske poslanike. Dodatno obrazlažu da bi primjena takvog rješenja dovela do brojnih nesuglasica i negativnih posljedica za indirektne poreze.

- Tako da mogu da vam kažem da Vlada Republike Srpske i Ministarstvo finansija ne podržava ovo rješenje i mi smo opredjeljeni da to pratimo. Iako znate da će Klub SNSD i u Predstavničkom domu i u Domu naroda pratiti stav Vlade , vi nastavljate, onda se postavlja pitanje šta radite - rekla je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković - Bursać.

Iako su sva tri kluba stranaka iz Republike Srpske dobila identično tumačenje ministarke finansija Zore Vidović o predloženim izmjenama Zakona o PDV-u , SDS i PDP opredijelili su se da ga ignorišu i podrže Zvizdićev prijedlog.

- Klub SDS - PDP daje podršku ovim izmjenama i dopunama zakona jer smatramo da je u interesu ekonomije i privrede, ovakvu inicijativu podržalo je Udruženje stranih investitora u BiH, privredne komore na svim nivoima - izjavio je šef Kluba SDS - PDP u Predstavničkom domu PS BiH Mirko Šarović.

Suprotstavljeni su stavovi srpskih poslanika i kada je riječ o zamjeni stranih domaćim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Slažu se da je strancima odavno bilo vrijeme da odu, ali ne i sa načinom na koji to treba uraditi.

Prema zakonskom prijedlogu poslanika SNSD, DNS, US, SP i HDZ predviđeno je da Predsjedništvo bira trojicu domaćih sudija, umjesto tri strana, koji bi potom bili potvrđeni u Domu naroda PS BiH.

- Taj prijedlog je sada nešto sasvim drugo od onoga što smo mi razgovarali u Banjaluci, a to je da sada Predsjedništvo predloži tu trojicu sudija, a potvrđuje Dom naroda. Ne znamo zašto i kako i otkuda sada ta uloga Predsjedništva - rekao je Šarović.

- Znači, nije bilo modusa da kažete da će Narodna skupština da bira troje ako trenutno u Ustavu piše da bira dvoje sudija. Dakle, to su njihovi izgovori za izvlačenje iz zajedničkog dogovora - izjavila je Novaković - Bursaćeva.
 
Mandat stranim sudijama u Ustavnom sudu Bih istekao je još prije 20 godina. I pored toga iz SDA grčevito brane njihov ostanak.

- Ne postoji "mogućnost" da Parlament izvrši izbacivanje međunarodnih sudija - rekao je Zvizdić.

Sve dok je stranaca u Ustavnom sudu i OHR upitna je kandidatura BiH kao suverene zemlje za članstvo u Evropskoj uniji.