latinica  ћирилица
19/05/2020 |  20:05 ⇒ 20:27 | Autor: SRNA

Poziv Prištini da sprovede odluku o imovini manastira Visoki Dečani (FOTO)

Ambasade SAD i Velike Britanije u Prištini pozvale su institucije tzv Kosova da sprovedu odluku Ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemljišta koje su lokalne vlasti osporavale.
Manastir Visoki Dečani - Foto: SRNA
Manastir Visoki DečaniFoto: SRNA

Prošle su četiri godine otkada je Ustavni sud u Prištini zaključio 16 godina dug proces i priznao manastiru vlasništvo nad 24 hektara koje su lokalne vlasti osporavale, piše portal Kosovo onlajn.

Američki ambasador na Kosmetu Filip Kosnet napisao je na Tviter nalogu da je nepoštovanje ove odluke tužan primjer nepoštovanja vladavine prava, te istakao da očekuju od vlade u Prištini da upiše zemlju u katastar.

Kosnet je dodao da je četiri godine isuviše dugo vrijeme.

Iz britanske Ambasade je saopšteno da pravila zakona moraju da primjenjuju svi, bez obzira na političku ili drugu pripadnost, prenosi RTS.

- Na godišnjicu odluke Ustavnog suda iz maja 2016. godine, kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Dečani nad okolnim zemljištem, ponovo pozivamo vlasti na Kosmetu da sprovedu ovu odluku - navedeno je u poruci Ambasade Velike Britanije na Kosmetu.