latinica  ћирилица
20/05/2020 |  10:46 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

PD PS BiH: Poslanici raspravljali o ukidanju naknada i paušala

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas su raspravljali o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u zajedničkim institucijama BiH, koji podrazumijeva ukidanje paušala i naknada poslanicima.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Poslanik Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke, koja je i jedan od predlagača, rekla je da je nejasno zašto se paušali dobijaju, ocjenjujući da je iznos paušala od 700 KM mjesečno previsok.

- Uštede koje bi se ostvarile mjesečno iznose 40.671 KM, a za četiri godine to je oko dva miliona KM - rekla je Lepićeva.

Lepićeva je objasnila da je BiH, osim Slovenije, zemlja sa najvišim paušalom, te da je ovo način da se pokaže odgovoran pristup prema budžetskim sredstvima i građanima, posebno sada kada se trebaju rješavati problemi sa epidemijom virusa korona.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić rekla je da neće podržati prijedlog jer ga smatra neprihvatljivim, te da će taj novac upotrijebiti u Republici Srpskoj.

- Bilo koja izmjena može dovesti do zloupotreba i preusmjeravanja novca, a ja ću odrediti gdje ću ga usmjeriti - poručila je Vulićeva.

Vulićeva je predložila da bude donesen zakon da su poslanici dužni da se odreknu jedne ili dvije plate, koje će uplatiti fondu ili organizaciji po svom izboru.

- Novac koji dobijamo jeste visok, ali ko se ozbiljno posveti svojoj kampanji zna jako dobro kako i na koji način uložiti novac. Јa svoj novac želim da usmjerim tamo gdje ja smatram da trebam - rekla je Vulićeva.

Poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović rekao je da podržava uštede, ali da smatra da Savjet ministara treba da donese sveobuhvatna rješenja.

- Zagovornik sam toga da Savjet ministara uzme sve materijale i u roku, ne dužem od 60 dana, donese sveobuhvatne izmjene i dopune Zakona o platama i mogućim rješenjima za uštede - rekao je Lovrinović i dodao da je ovaj zakonski prijedlog protivustavan.

Ministar saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović tražio je da Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, čiji je predlagač Savjet ministara, bude skinut sa dnevnog reda jer su potrebne dodatne konsultacije i usaglašavanje.

- Bolje da se donese zakon koji je sveobuhvatan i sprovodiv na cijeloj teritoriji BiH - rekao je Mitrović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Nebojša Radmanović nije skinuo Prijedlog sa dnevnog reda, jer je, kako je objasnio, prošao svu potrebnu proceduru i došao pred poslanike u prvom čitanju.

Niko od poslanika nije se prijavio za raspravu o ovom prijedlogu.