latinica  ћирилица
20/05/2020 |  10:59 ⇒ 11:29 | Autor: RTRS

Poljoprivredna škola Banjaluka - promocija zanimanja (VIDEO)

Upis u srednje škole se bliži, a učenici koji se još dvoume o izboru budućeg zanimanja mogli bi da razmisle o Poljoprivrednoj školi u Banjaluci.
Poljoprivredna škola Banja Luka - Foto: RTRS
Poljoprivredna škola Banja LukaFoto: RTRS

Ipak, kada govorimo o budućnosti poljoprivrede u Republici Srpskoj mislimo na nove generacije koje će svoje obrazovanje usmjeriti u ovom pravcu.

U skladu sa potrebama tržišta rada i u ovoj školi su nastojali modernizovati određena zanimanja, te na taj način privući što više učenika.

- Uvođenje novog zanimanja – agroturistički tehničar u nastavni proces prati evropske trendove u razvoju agrobiznisa jer afirmiše tri značajne privredne grane; poljoprivrednu proizvodnju, turizam i ugostiteljstvo. S tim da ovo zanimanje objedinjuje poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo, budućim učenicima se pružaju velike mogućnosti zapošljavanja - kaže Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole u Banjaluci.

On je dodao da Poljoprivredna škola planira da upiše devet odjeljena, sa zanimanjima veterinarski tehničar - dva odjeljenja, prehrambeni tehničar - dva odjeljenja i agotehničar - dva odjeljenja.

Kako je Bakal istakao, kada su u pitanju zanati, tu upisuju tri zanimanja; pekar, mesar i agrotehničar.

- Program agrotehničara se ostvaruje u novoopremljenim prostorijama. Drugo zanimanje vezano za agroproizvođača, je zanimanje gdje su objedinjena tri zanimanja; cvjećar, vrtlat i farmer - dodala je Zorica Buković, profesorka Poljoprivredne škole u Banjaluci.

Nastavni proces u ovoj školi usmjeren je na teorijsku i praktičnu nastavu u nekoliko različitih smjerova.

Bez obzira na to da li je riječ o poljoprivrednom, prehrambenom, veterinarskom tehničaru ili trogodišnjem obrazovanju za mesara ili pekara, velika pažnja posvećuje se praktičnoj nastavi.

- Ono na šta mi dajemo akcenat jeste praktična nastava. Učenik može da bira između praktične nastave u školi i van škole. Ukoliko učenik izabere praksu u školim onda će steći osnovne vještine proizvodnje pekarskih proizvoda - kaže Nemanja Јelić, profesor Poljoprivredne škole u Banjaluci.

Branislav Savanović, profesor ove škole navodi da to znači da učenici stečeno znanje prenose u radionicu, gdje potpuno savladaju tehnološki proces, kao što su npr. tehnologija voća i povrća. Savanović ističe da se učenici osposobljavaju za proizvodnju raznih vrsta sokova.

Dejan Vujinić, profesor u Poljoprivrednoj školi rekao je da učenici nakon završene srednje škole su osposobljeni za rad u veterinarskim ambulantama, bolnicama i institucijama, a rade na poslovima srenjde složenosti.

Kako navodi, najčešće su to poslovi pomaganja veterinarima prilikom obavljanja svakodnevnih veterinarskih zadataka.

Planirano je da učenici elektronskim putem konkurišu za izabrano zanimanje u srednjim školama, a u zavisnosti od epidemiološke situacije biće razmatrane i druge mogućnosti.

Upisni rokovi planirani su u drugoj polovini juna i prvoj polovini jula.