latinica  ћирилица
20/05/2020 |  11:58 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

Vlada Srpske smatra da su se stekle okolnosti za ukidanje vanrednog stanja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada Republike Srpske uputila Narodnoj skupštini prijedlog za ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj jer smatra da su prestale okolnosti zbog kojih je ono proglašeno.
Radovan Višković (Foto: @Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Radovan Višković (Foto: @Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke za ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj, Višković je naveo da je ovaj prijedlog upućen shodno dnevnom pokazatelju omjera broja testiranih i broja lica sa pozitivnim rezultatom testiranja koji je stabilan, pri čemu nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sistema u Srpskoj.

- Kako se bilježi linearan rast broja zaraženih lica smatramo opravdanim uvođenje pristupa koji će nas postepeno vraćati u normalu - istakao je Višković.

On je rekao da to podrazumijeva vraćanje ranijim aktivnostima uz pridržavanje mjera fizičke distance i intenzivnim sprovođenjem mjera respiratorne higijene i dezinfekcije, te kontinuirano epidemiološko praćenje i nadzor nad sprovođenjem mjera, drugih zakona i akata.

- Nažalost, mi se ne vraćamo u potpuno normalno stanje nakon vanrednog stanja, već će na snazi ostati vanredna situacija. Zato je potrebno da građani Srpske i dalje nose zaštitne maske, te da se u kontinuitetu i dalje vrši dezinfekcija prilikom ulaska u objekte i na taj način spriječićemo neželjeno širenje zaraze - pojasnio je premijer Višković.

Povezane vijesti:

Višković: Vlada Srpske prva u BiH reagovala na pojavu virusa korona