latinica  ћирилица
20/05/2020 |  12:11 ⇒ 12:11 | Autor: RTS

Memorandum Pentagona procureo u javnost: Zna li Vašington nešto više o korona virusu

U memorandumu Pentagona koji je procurio u javnost, navedeno je da se najviši zvaničnici Ministarstva odbrane SAD spremaju za mogućnost da se vojska nosi sa pandemijom koronavirusa sve do 2021. godine.

U memorandumu Pentagona je upozoreno na realnu mogućnost da vakcina protiv kovida 19 ne bude dostupna prije ljeta 2021. godine. 

- Pred nama je dug put, sa mogućnošću da korona virus ponovo ojača. Stoga, moramo usmjeriti pažnju na ponovno pokretanje kritičnih misija, povećanje aktivnosti i neophodne pripreme za slučaj da se kovid 19 preporodi do kraja godine - piše u tekstu.

Zvaničnici Pentagona nisu potvrdili vjerodostojnost memoranduma, ali su naveli da vojska razvija planove za rad u vrijeme pandemije i da ti planovi liče na ovaj citirani, ali da nijedan od njih još nije usvojen.

- Planove još nije odobrio vrh Ministarstva odbrane SAD i nećemo nagađati šta bi moglo biti u konačnoj verziji - rečeno je u Ministarstvu.

U dokumentu se traže pojačano testiranje i registar zaraženih, kako bi se pratio razvoj situacije.

- Sve indikacije pokazuju da ćemo tokom narednih mjeseci raditi u okruženju u kojem korona virus cirkuliše. Tako će biti sve dok ne dođe do masovne imunizacije - navedeno je u dokumentu.

Opisani su i planovi ponovnog pokretanja vojnih aktivnosti, uključujući vojne vježbe i kretanje oružanih snaga.

Zvaničnici Ministarstva odbrane SAD su ranije izjavili da će korona virus biti prepreka vojsci sve dok vakcina ne bude dostupna, a ministar odbrane Mark Esper je istakao da se vojska priprema za "rugi talas epidemije, a možda i nešto više".