latinica  ћирилица
20/05/2020 |  13:03 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

Јasmina Ćosić Dedović ne može predstavljati BiH, to je uvreda za Srbe i Srpsku (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je prijedlog kandidature Јasmine Ćosić Dedović za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu apsolutno neprihvatljiv, te da predstavlja omalovažavanje ne samo BiH, nego i samog ovog suda.

- Uvjeren sam da je na takvo mjesto potrebno predložiti kandidata sa visokim moralnim i profesionalnim kvalitetima, koji je između ostalog nepristrasan i etičan, a što nikako ne može biti osoba koja je bila dio tima ratnog zločinca Nasera orića. Zato još jednom naglašavam da je ovakvim prijedlogom uvrijeđen cijeli srpski narod, Republika Srpska, BiH, ali i Međunarodni krivični sud u Hagu - naveo je Dodik u pismu upućeno mministarki inostranih poslova BiH Biseri Turković i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Dodik je naveo da je Ćosić Dedović "bila ne samo dio odbrane zločinca Orića, već je učestvovala i u donošenju sramne presude u kojoj je zločinac Sakib Halilović oslobođen po komandnoj odgovornosti za monstruozno obustvo nevinog dvanaesttogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića".