latinica  ћирилица
20/05/2020 |  13:36 | Autor: SRNA

U zdravstveni sektor doznačeno blizu 100 miliona KM

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je od početka epidemije virusa korona u Srpskoj do sada, Vlada doznačila blizu 100 miliona KM u zdravstveni sektor u Republici.
Virus korona -
Virus korona

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke za ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj, Višković je rekao da je Štab za vanredne situacije na jutrošnjoj sjednici donio odluku da se obrati Savjetu ministara i zatraži da ulazak građana u BiH bude regulisan onako kako to i Srbija na sutrašnjoj sjednici svoje Vlade odluči, a biće u primjeni od petka bez testiranja i kućne izolacije.

- Mi smo na Štabu donijeli odluku o povlačenju naših inspektora sutra od 6.00 časova sa graničnih prelaza gdje neće više izdavati rješenja o kućnoj izolaciji - istakao je Višković.

On je naglasio da je Republika Srpska došla na procenat ispod pet odsto zaraženih u proteklih sedam dana.

- Ako bi se pojavilo žarište kao u Srbiji u Vranju ili nekom drugom mjestu, mi ćemo morati bar lokalno ponovo da djelujemo da to ponovo stavimo pod kontrolu - istakao je Višković.

On je rekao da je Republički štab donio odluku da se svi pozitivni na virus korona smjeste u izolaciju u domove, ističući da danas u Studentskom domu "Nikola Tesla" u Banjaluci boravi preko 150 ljudi.

Višković je precizirao da je Srpska do danas uradila 23.000 testova na virus korona, a FBiH 31.000, te da to nije dupla razlika kako tvrdi opozicija.

- Naručeno je 50.000 brzih testova za zdravstveni sektor Republike Srpske sa 80 odsto sigurnosti testiranja, a rezultate testova je moguće očekivati za 15 minuta, kako bi omogućili da zdravstvene ustanove mogu da se vrate i da počnu pružati i one zdravstvene usluge koje su bile uskraćene u proteklom periodu - istakao je Višković.

Višković je izrazio zahvalnost zdravstvenim radnicima, svim građanima Republike Srpske i narodnim poslanicima koji su razumjeli u kakvom vremenu živimo i kako se trebamo ponašati.