latinica  ћирилица
20/05/2020 |  13:37 ⇒ 13:58 | Autor: SRNA

CIK: Čekaju se Savjet ministara i novac za održavanje izbora

Centralna izborna komisija BiH danas je razmatrala probleme u sprovođenju lokalnih izbora 4. oktobra, pri čemu je konstatovano da sa donošenjem novih odluka, uključujući o njihovom odgađanju, treba sačekati da li će Savjet ministara sutra eventualno donijeti odluku o finansiranju izbora.
CIK BiH -
CIK BiH

Predsjednik CIK-a Vanja Bjelica Prutina rekla je da su problemi sa sprovođenjem ovogodišnjih izbora brojni, od neobezbjeđivanja finansijskih sredstava, do organizacije rada i pripreme izbora u uslovima epidemije virusa korona i do političkih pritisaka sa kojima se suočava CIK.

Ona je u uvodnom izlaganju podsjetila da se CIK od početka godine više puta obratio Savjetu ministara, Ministarstvu finansija i trezora, kao i kolegijumima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine u vezi sa činjenicom da budžet BiH za ovu godinu nije usvojen i da, samim tim nisu obezbijeđena sredstva za sprovođenje izbora.

Prema njenim riječima, ni na jedan dopis i zahtjev za održavanje sastanka na kom bi se razgovaralo o ovom problemu nije dobijen odgovor, osim 14. maja od Ministarstva finansija u Savjetu ministara da se lokalni izbori ne mogu finansirati iz budžetske rezerve.

Prutina je navela da je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 15. maja rekao da Savjet ministara ima mogućnost da donese odluku o obezbjeđivanju sredstava za izbore, čak i u privremenom finansiranju.

- Sutra je sjednica Savjeta ministara. Ova tačka nije bila uvrštena, ali je moguće da će naknadno bude uvrštena i da će donijeti posebnu odluku kojom će riješiti finansiranje lokalnih izbora - dodala je Prutina.

Ona je upozorila da bez obezbjeđivanja finansijskih sredstava izbori ne mogu biti održani i da u petak, 22. maja, ističe zakonski rok za obezbjeđivanje novca.

- Postavlja se pitanje da li CIK u tom slučaju može provesti sve potrebne aktivnosti za održavanje izbora 4. oktobra, kako je predviđeno - naglasila je Prutina, navodeći da je za sprovođenje tenderskog postupka nabavke papira i štampanja glasačkih listića okvirni rok 170 dana od raspisivanja javnog poziva do konačne realizacije ugovora.

Na sjednici je istaknuto da je CIK iz sopstvenih rezervi finansirao dio pripremnih aktivnosti, poput štampanja obrazaca za prijavu političkih subjekata, ali da nije bilo moguće angažovanje dodatnog ljudstva potrebnog za sve aktivnosti koje očekuju ovu instituciju.

Prutina je naglasila da CIK ne može podleći pritiscima i da je zadatak Komisije da zaštiti izborni proces.

Ona je navela i da postoje mogućnosti da će izbori biti u vrijeme novog talasa epidemije virusa korona, zbog čega CIK radi na instrukciji za sprovođenje izbora u takvim okolnostima, ali da se još čeka odgovor nadležnih organa kako bi uputstvo bilo doneseno.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je CIK do sada izvršio sve svoje zakonske obaveze, poštujući izborne rokove i izborne radnje, jedino nije usvojio uputstvo o izbornim aktivnostima i rokovima jer nije obezbijeđen novac za održavanje izbora.

- Već je više od 4,5 miliona KM na nivou opština i gradova osigurano za izbore i namijenjeni su za materijalne troškove i naknadu članovima biračkih odbora. Mi taj novac ne možemo preusmjeravati na pripremne aktivnosti - rekla je Hadžiabdićeva, podsjećajući da samo za glasačke listiće treba obezbijediti 1,2 miliona KM.

Ona je dodala da CIK nema više zakonsko uporište za dalje čekanje i da je potrebno donijeti rokove i redoslijed izbornih aktivnosti u skladu sa novim datumom održavanja izbora.

- U najcrnjem scenarijumu ugroziće se održavanje izbora, ali za to su odgovorni oni koji treba da obezbijede sredstva - zaključila je Hadžiabdićeva.

Član Komisije Vlado Rogić naveo je da dio pripremnih radnji za održavanje izbora počinje najmanje dva mjeseca prije donošenja odluke o izborima.

- Pozivam sve odgovorne da nam pomognu da ove izbore sprovedemo - rekao je Rogić i dodao da je potrebno ozbiljno razmisliti koji bi drugi datum za održavanje izbora, umjesto 4. oktobra, odgovarao svima, imajući u vidu potrebno vrijeme za javno nabavke, kao i vjerske praznike konstitutivnih naroda.

Član CIK-a Suad Arnautović podsjetio je da je jedna od obaveznih pripremnih radnji za izbore i edukacija organa za sprovođenje izbora i najavio da će ove godine dio obuke biti održan onlajn.

On je posebno ukazao na problem finansijske nezavisnosti CIK-a i založio se za izmjenu zakona koja bi omogućila da se CIK finansira kao i Kancelarija za revizija institucija BiH, nezavisno od budžeta BiH.

Arnautović je istakao da bi u okolnostima eventualnog drugog talasa virusa korona bila potrebna dodatna finansijska sredstva za održavanje izbora.

Za člana Komisije Ahmeta Šantića neosporno je da će datum održavanja izbora biti pomjeren s obzirom na to da ovih dana ističe zakonski rok od 15 dana nakon raspisivanja izbora u kojem treba da budu obezbijeđena sredstva za njihovo održavanje.

Šantić je istakao da će CIK sa svoje strane učiniti da izbori budu održani u svim lokalnim zajednicama, pa i Mostaru.

Član CIK-a Јovan Kalaba predložio je da se Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara uputi dopis u kojem bi ih CIK obavijestio da razmatra odgađanje lokalnih izbora.

Član Komisije Stjepan Mikić rekao je da je ključ finansijska nezavisnost CIK-a u budućnosti kako nikada više ne bi došli u ovakvu situaciju.

- Bez usvojenog budžeta BiH mi smo blokirani - istakao je Mikić, konstatujući da je CIK već u problemima kada je riječ o objavljivanju tendera i odlučivanje o nabavljaču.

Odluku o raspisivanju ovogodišnjih lokalnih izbora CIK je donio 7. maja, ali tada nije doneseno uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, koje se uobičajeno donosi na dan raspisivanja izbora, jer u budžetu BiH nisu obezbijeđena potrebna sredstva za sprovođenje izbora.

Iz CIK-a je rečeno da je za sprovođenje ovogodišnjih lokalnih izbora potrebno oko devet miliona KM, od čega je u budžetu institucija BiH potrebno obezbijediti oko 4,2 miliona.

Preostala sredstva potrebna za sprovođenje izbora obezbjeđuju gradovi/opštine u svojim budžetima, od čega najveći dio, oko četiri miliona KM ide za naknade članovima biračkih odbora.

Zakonski rok za obezbjeđivanje sredstava iz budžeta BiH je 15 dana od raspisivanja izbora, a ukoliko do tada to ne bude učinjeno, postoji zakonska mogućnost za odgađanje izbora najviše za 30 dana.