latinica  ћирилица
20/05/2020 |  13:55 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Mladi iz Daun centra obilježili Svjetski dan pčela

Republika Srpska četvrtu godinu zaredom obilježava Svjetski dan pčela. Ovaj Dan obilježavaće se svake godine s ciljem da se čovječanstvo podsjeti na važnu ulogu pčela za opstanak planete ali i upozori na akitivnosti koje su doprinijele da se broj pčela širom planete smanjuje.
Dan pčela (Foto:Jošt Gantar, www.slovenia.info) -
Dan pčela (Foto:Jošt Gantar, www.slovenia.info)

Povodom Svjetskog dana pčele i ove godine Savez udruženja pčelara Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srske organizovao je virtuelnu radionicu za osobe sa Daunovim sindromom pod nazivom "Pčele i mi".

Radionicu je ispred ministarstva vodila Duška Radaković, viši stručni saradnik za stočarstvo.

Povodom Međunarodnog dana pčela mladi iz Daun sindrom centara dobili su zadatak da u predhodnom periodu nacrtaju i pošalju rad na temu "Јedan cvijet jedna pčela". Ukupno je učestvovalo 14 osoba iz DSC i to iz Banjaluke, Laktaša, Prijedora, Јagodine, Novog Sada, Novog Pazara, Zaječara, Beča, Osla i Norveške. Radovi su pregledani, a dva najbolja rada su nagrađena.

Prvo mjesto za najbolji rad dobio je Strahinja iz Novog Sada, a drugo Tea iz Norveške.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za sve učesnike DSC obezbjedilo je jednodnevni izlet i obilazak farme ZZ Livač iz Aleksandrovca, kako bi se mladi iz DSC upoznali sa proizvodnjom sira Trapist, i mnogih drugih proizvoda koje proizvodi ZZ Livač.

Širom Republike Srpske ovaj dan će biti obilježavan kroz virtuelne edukaciju i aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o značaju pčela i drugih opraščivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju.

Inicijativu za uspostavljanje Svjetskog dana pčela podržao je ogroman broj članica Ujedinjenih nacija uključujući SAD, Kinu, Rusiju, Indiju, Brazil, zemlje EU i druge, a Republika Srpska je sedma u Svijetu koja podržava ovaj datum posvećen pčelama.

Inače, 20. maja rođen je slovenac Anton Јanša (1734-1773) pionir modernog pčelarstva i jedan od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti.

On je bio prvi učitelj modernog pčelarstva kojeg je Marija Terezija svojevremeno imenovala za predavača u Bečkoj pčelarskoj školi.

Indirektne koristi pčela se ostvarivaju preko oprašivačke djelatnosti. U našim agroekološkim uslovima najvažnija domaća pčela (A.Mellifera L) koja učestvuje oko 50 do 90 odsto u ukupnoj posjeti polinatora.

Po ljudsku zajednicu od naročitog interesa je uticaj pčela na život gajenih biljaka-onih koje se uzgajaju za potrebe zajednice.

Može se zaključiti da je taj uticaj pozitivan, pogotovo ako se zna da se oko 50 odsto biljnih kultura oprašuje insektima.

Biljne kulture koje su zavisne od oprašivanja su značajan izvor poljoprivrednih prihoda, prvenstveno manjih i porodičnih gazdinstava.

Milionima ljudi obezbjeđuju radna mjesta i dohodak. Pčele imaju važnu ulogu u očuvanju ekološke ravnoteže i biodiverziteta u prirodi.

Oprašivanjem obezbjeđuju i brinu o ekosistemima životinjskim i biljnim vrstama, a doprinose i genetskoj i raznolikosti živog svijeta.

Naučne studije dokazuju da su pčele sve ugroženije. Samo zajedničkim doprinosom možemo brinuti o njihovoj zaštiti i očuvanju njihovog životnog prostora.

Izvor: pssrs.net