latinica  ћирилица
20/05/2020 |  14:57 | Autor: SRNA

Počelo suđenje Senadu Kasupoviću

Suđenje Senadu Kasupoviću pred Sudom BiH danas je počelo čitanjem optužnice koja ga tereti za pridruživanje terorističkoj organizaciji.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Prema optužnici, Kasupović je otputovao iz BiH u Tursku 12. jula 2013. godine i ilegalno prešao granicu Sirije u namjeri da se bori na strani "Islamske države", koja je 30. maja 2013. proglašena terorističkom organizacijom.

U optužnici je navedeno da je ova teroristička organizacija napadima na stanovništvo i zatvaranjem ljudi nastojala da prisili sirijske vlasti na izmjenu ustavnog poretka i vlasti, prenosi Birn.

Prema optužnici, Kasupović je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima boreći se u jedinici "Bejt komandos", koja je kasnije promijenila naziv u "El Aksa".

Tužilac Ćazim Hasanspahić najavio je 15 svjedoka, vještake i materijalne dokaze.

On je rekao da će svjedočiti direktni očevici događaja, uključujući žene povratnice iz Sirije koje su prepoznale Kasupovića, te naveo da postoje i snimci na kojima se optuženi može identifikovati.

Odbrana je najavila da planira da sasluša optuženog u svojstvu svjedoka o njegovom boravku Siriji.

- On je otišao iz ličnih razloga. Upoznao je preko interneta ženu, s kojom ima dvoje divne djece - rekao je branilac Husein Mušić.

Mušić je naglasio da je optuženi ranije bio ranjen, kada mu je povrijeđeno oko, te da je vojno nesposoban i nije služio vojsku.

On je rekao da zbog toga ne zna šta bi njegov branjenik radio u nekoj vojsci, osim da sprema hranu.

Branilac je naveo da, u vrijeme kada je Kasupović otišao iz BiH, nisu bile usvojene izmjene zakona o zabrani ratovanja na stranim ratištima.

On je imao i određeni prigovor na nadležnost Suda BiH jer, iako svjestan zakona, smatra da treba da se sudi u državi u kojoj je eventualno počinjeno krivično djelo.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. jun.