latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:01 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Dan Prve sarajevske mehanizovane brigade

Služenjem parastosa za poginule borce odbrambeno-otadžbinskog rata i polaganjem vijenaca na centralni spomen krst Vojničkog groblja Vraca, Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo danas je obilježila 28 godina od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade Vojske Republike Srpske.
Dan Prve sarajevske mehanizovane brigade - Foto: SRNA
Dan Prve sarajevske mehanizovane brigadeFoto: SRNA

Obilježavanje Dana brigade proteklo je u prisustvu predstavnika boračkih organizacija, opštine Istočno Novo Sarajevo, te grada Istočno Sarajevo, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite.

Čestitajući ovaj značajan dan za sve borce ove brigade, predsjednik Skupštine Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak istakao je njen veliki značaj u odbrani tadašnjih opština Srpsko Novo Sarajevo i Srpska Ilidža.

- Cilj brigade bio je da odbrani srpsko stanovništvo po dubini teritorije i u tome je uspjela. Njene jedinice su stalno održavale slobodnu komunikaciju Grbavica-Lukavica-Pale i komunikaciju prema opštini Trnovo - izjavio je Tuševljak novinarima.

On je rekao da je tokom rata kroz brigadu prošlo oko 5.000 boraca, od kojih je za Republiku Srpsku 609 boraca i devet pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova dalo svoje živote, dok je svaki treći borac jednom ili više puta ranjavan.

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Blagoje Kovačević istakao je da su 23.000 žrtava koje su date za Republiku Srpsku velika cijena da bi to danas olako prepustili zaboravu.

- Danas je u javnosti sve manje prisutno ovih tema, a populacija koja je izvojevala ovu slobodu polako biološki odlazi. Dolaze mlađe generacije koje treba učiti na primjerima starijih koji su ovo stvorili - smatra Kovačević.

Govoreći o Prvoj sarajevskoj mehanizovanoj brigadi, Kovačević je naveo da je ona bila jedna od dvije brigade u sastavu Četvrtog korpusa koji je pokrivao Sarajevsko-romanijsku regiju.

On je naglasio da je Prva sarajevska mehanizovana brigada ljudstvom i tehnikom popunjavala veliki broj drugih jedinica, te da je imala stalne položaje na prostoru Lukavice, Dobrinje, kasnije Grbavice, Trebevića.

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić je naglasio da je cilj ove brigade bio zaštita civilnog srpskog stanovništva i komunikacije sa drugim dijelovima Republike Srpske.

- Podatak o broju poginulih boraca ove brigade govori da oni nisu bili u napadačkim, nego u odbrambenim akcijama. Danas vidimo kako Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža izgledaju u svim aspektima života, čemu je najveći doprinos ove brigade, a prvenstveno onih koji su dali svoje živote i dijelove tijela, kao i civila koji su trpili sva dešavanja - istakao je Ćosić.

Govoreći o aktivnostima koje lokalna vlast realizuje zajedno sa Boračkom organizacijom u ovoj godini, Ćosić je naveo da su u protekla dva mjeseca uspjeli zaposliti dva lica iz kategorije porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Obnovljen je i spomenik prvom načelniku Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo Zoranu Cvijetiću, a slijedi i obnova svih spomenika poginulih boraca u mjesnim grobljima, među kojima je najviše boraca iz Prve sarajevske brigade.

- Svake godine, Opština nastoji da popravi materijalni i ljudski položaj preživjelih boraca ove brigade, ali i da poginulim zaštitimo njihova vječna boravišta. Nadam se da će okolnosti nastale zbog virusa korona brzo da prođu i da ćemo u punom kapacitetu nastaviti da se borimo da zaštitimo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata - istakao je Ćosić.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić podsjetio je da je Prva sarajevska mehnizovana brigada bila na jednom od najtežih ratišta u BiH.

Lučić kaže da Grad Istočno Sarajevo, u saradnji sa boračkim organizacijama sa tog područja, podržava izradu monografije Sarajevsko-romanijskog korpusa u kojoj će značajno mjesto pripasti i Prvoj mehanizovanoj sarajevskoj brigadi.

- To je neophodno kako bi spriječili svakodnevna nastojanja naših nekad neprijatelja, a sada protivnika, koji žele da revidiraju istinu i da nekog ko je bio na strani pravde i antifašističke borbe, kao što je bio srpski narod, prikažu drugačije - naglasio je Lučić.

Izražavajući žaljenje što "neke zločince koji su u blizini još nije stigla ruka pravde", Lučić je istakao da rad boračkih organizacija, a prije svega pravosudnih institucija, mora biti usmjeren na njihovom otkrivanju kako bi srpski narod konačno dobio mjesto koje mu pripada u istoriji ovih prostora.