latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:05 ⇒ 17:16 | Autor: SRNA

Srpska spremna za ukidanje vanrednog stanja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Srpska spremna za ukidanje vanrednog stanja, a samim tim i policijskog časa.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

On je podsjetio da je Republički štab za vanredne situacije danas Savjetu ministara uputio zaključak, kojim se traži da se ukinu i mjere prilikom ulaska u Republiku Srpsku i BiH, odnosno testiranja i mjera izolacije.

- U više navrata sam to dogovarao sa predsjednikom Vlade Srbije, prvenstveno zbog problema naših učenike i studenata koji studiraju u Srbiji, a kojih je između 7.000 i 10.000 - rekao je Višković novinarima u Banjaluci u pauzi skupštinskog zasjedanja.

Višković je naglasio da su nadležni u Srpskoj u protekla dva mjeseca radili na najodgovorniji način, te da je spreman da podnesem svaku vrstu odgovornosti za bilo koju grešku.

- Јa sam morao da radim, nisam imao izbora. Danas je lako biti general poslije bitke i pričati o korona virusu i svemu onome što smo prošli. Međutim, bilo je teško donositi odluke od 10. marta, kada ste imali slike da u puno jačim ekonomijama prebrojavaju stotine mrtvih, da zdravstveni sektori ne mogu da prime sve zaražene, da ljudi u hodnicima gube bitku sa korona virusom - naveo je Višković.

On je upitao kakva bi rasprava danas bila u Narodnoj skupštini da se u Republici Srpskoj dešavalo ono što je bilo u Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

- Ponosan sam na ovo što smo uradili, u smislu da smo spasili zdravlje naših ljudi, da smo zaštitili zdravstveni sistem i da ni u jednom momentu nismo došli u poziciju da nam nedostaje kreveta, respitora, da zdravstvenim radnicima nedostaju zaštitna odijela, maske, viziri i slično - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je kao mala zajednica sa skromnim budžetima i kapacitetima imala i više nego dovoljno kapaciteta.

- Spremni smo ušli u sve ovo, ne u smislu da smo se za to pripremali, nego da spremno radimo i izvršimo nabavke i kontrolišemo situaciju. Činjenica je da smo kontrolisali situaciju - istakao je premijer Srpske.

On je podsjetio da mjesec i po dana niko nije postavljao pitanje mobilne bolnice jer su tad svi bili uplašeni i u dilemi da li će trebati ili ne.

- Јa sam i tada rekao da će biti najsrećniji premijer ako nam nikad ne zatreba, ali smo je obezbijedili - dodao je Višković.

Na novinarsko pitanje o ugovorima sa dobljačima naručene medicinske opreme u Srpsku, Višković je napomenuo da je svaki dobavljač dostavio bankovnu garanciju da će, ukoliko dođe do bilo kakvih problema sa isporukom, Srpska vratiti svoj novac.