latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:33 ⇒ 16:34 | Autor: SRNA

Grubeša: Savjet ministara jedino nadležan da imenuje zastupnika

Ministar pravde u Savjetu ministara Јosip Grubeša izjavio je Srni da je Ministarstvo za ljudska prava izašlo iz okvira svojih nadležnosti kada je bez akta Savjeta ministara odjavilo vršioca dužnosti zastupnika tog savjeta pred Evropskim sudom za ljudska prava Moniku Mijić, ali i ostale vršioce dužnosti, iz Poreske uprave.
Јosip Grubeša - Foto: blic.rs
Јosip GrubešaFoto: blic.rs

On je naglasio da Ministarstvo nije nadležno ni za imenovanje, niti za razrješenje zastupnika i da to može činiti jedino Savjet ministara.

- Ovo je klasično urušavanje sistema državne uprave, započeto od Ministarstva, jer su ovakvim postupanjem dali ideju ostalim institucijama da samoinicijativno i bez odluke Savjeta ministara, odjave sa poreske prijave sve vršioce dužnosti kojima Savjet ministara nije produžio mandat - naveo je Grubeša.

Prema njegovim riječima, ne samo da su dali ideju za bezakonje, nego se sve vrijeme bore da objasne da su u pravu i da tako treba.

- Sutra će institucije odjaviti i ministre kada uđu u tehnički mandat. Nijedno postupanje nije zakonito, ali kako je Ministarstvo za ljudska prava krenulo, postaće praksa i običaj - upozorio je Grubeša.

Grubeša je rekao da je rad Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, osim u slučaju Mijićeve, sporan i u slučaju imenovanja Belme Skalonjić i Sandre Malešić, za koje je presudama Suda BiH utvrđeno da ne ispunjavaju uslove za posao zastupnika.

On je ponovio da Ministarstvo nije moglo razriješiti, niti imenovati nove zastupnike, te izrazio nadu da će ovo urušavanje sistema biti zaustavljeno i sve vraćeno u zakonske okvire.

- Sada znamo da Belma Skalonjić i Sandra Malešić ne ispunjavaju uslove za obavljanje poslova zastupnika, pa se nadam da nam neće ni biti ponuđeno da imenujemo neadekvatan kadar. Sudske odluke treba poštovati, dok se uslovi ne promijene ili Komisija u novom konkursnoj proceduri, raspisanoj 17. oktobra 2019. godine, ne utvrdi da one zadovoljavaju uslove i da su najuspješniji kandidati, bez osporavanja na Sudu BiH - rekao je Grubeša.

On je dodao da pod ovim okolnostima nema ništa protiv da one budu imenovane.

Savjet ministara će na sutrašnjoj sjednici razmatrati, između ostalog, prijedlog rješenja o imenovanju vršilaca dužnosti zastupnika Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava.