latinica  ћирилица
20/05/2020 |  18:00 ⇒ 18:03 | Autor: SRNA

Čović: Migrantska kriza ponovo u centru pažnje (VIDEO)

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom da je saradnja dvije stranke na svim nivoima jako dobra, da su razgovarali o nekoliko ključnih tema, među kojima i o migrantskoj krizi, koja se ponovo javlja kao najveći problem.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

- Zbog pandemije virusa korona nismo se bavili migrantskom krizom, koja je bila prva i jedina tema prije tri mjeseca. Bojim se da će u narednih mjesec ili dva biti sve više problema kad je u pitanju ova izbjeglička populacija i tu moramo imati vrlo jasan stav - rekao je Čović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da se nastavlja saradnja HDZ-a BiH i SNSD-a na svim nivoima vlasti u BiH, te da su se delegacije dvije stranke dotakle brojnih tema, od nivoa parlamenta, entitetske vlasti, Savjeta ministara i lokalnih nivoa.

- Činjenica je da tu puno stvari, imamo 3.000 i nešto ljudi sa lažnim vizama. Puno drugih afera koje imamo danas dolazi iz centra Sarajeva, od respiratora i da ne govorim sve ono šta je rađeno u posljednjih pola godine, a bilo je istureno prema medijima. Sada se nastoji političkim i medijskim spinovima transformisati u neke druge probleme koje smo imali ovih dana - naveo je Čović.

On je dodao je da je danas razgovarao i sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, te da mu je rekao da koalicija na nivou BiH svakim danom slabi.

- Moraćemo promijeniti navike ukoliko se misli bilo šta uraditi. Imali smo na posljednja dva zasjedanja Predstavničkog doma da se mimo zakona i procedura biraju članovi Centralne izborne komisije /CIK/ BiH. Moramo glasno reći da je to neprihvatljivo, jer se krši zakon, procedure i kriterijumi - poručio je lider HDZ-a.

Prema njegovim riječima, sve ove teme biće dio i večerašnjeg razgovora koji ima sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom i šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Zatlerom.

On je rekao da je razgovarao i sa Dodikom i liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, kako bi imali usaglašen stav.

- Sve što se tiče Savjeta ministara dogovorili smo se kako ćemo jednostavnije rješavati, uvažavajući dogovore koje smo nekad napravili dok smo komunicirali. Informisao sam i Izetbegovića i oko Vlade Federacije BiH /FBiH/ i to će biti neko pitanje - rekao je Čović.

On je naveo da HDZ sada nema partnera u FBiH i da želi znati s kim gradi budućnost na ovom prostoru, jer sada nema vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a ni u Federaciji.

- Sad postoji puno drugih pitanja, ali osnova svega je da pokušamo osigurati koliko-toliko životnih rješenja za sve naše građane u BiH, da se što manje bavimo populizmom, a bojim se da na nivou zakonodavne vlasti ima sve više populizma, a sve manje ovih tema o kojim govorimo. Mislim da imamo usaglašene stavove o većini ovih tema - kaže Čović.