latinica  ћирилица
20/05/2020 |  18:28 | Autor: TANЈUG

Gradonačelnik Vukovara napustio HDZ: Bunio se protiv ćirilice i Srba

Gradonačelnik Vukovara i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava, kao i svi gradski odbornici napustili su tu stranku.
Ivan Penava (foto: hr.n1info.com) -
Ivan Penava (foto: hr.n1info.com)

Penava je rekao da stranku napušta zbog neprocesuiranja ratnih zločina, konstantna "upotreba" Vukovara od svih hvatskih vlada u marketinške svrhe.

HDZ je prevario Vukovar, rekao je Penava.

- Da napuštamo HDZ to je svima jasno i da nam to nije drago i zapravo da mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odrabrati ovo prvo - rekao je Penava na konferenciji za novinare.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća i svi odbornici HDZ-a u Gradskom vijeću, kao i svi predsjednici osnovnih organizacija nastaviće da djeluju kao samostalni odbornici.

Inače, Penava je u fokus javnosti došao skandaloznim izjavama i postupcima, a meta su mu isključivo Srbi, ali i svi koji, kako je govorio, sarađuju sa njima.

Zbog njegovih opasnih izjava na račun prije svega Srba u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj, ali i zbog suprotstavljanja rukovodstvu HDZ posljednjih mjeseci, posebno premijeru Andreju Plenkoviću, stranka je u više navrata razmatrala njegovo isključenje.

Hrvatski mediji o Penavi pišu da se ponaša kao i svi nacionalisti u Hrvatskoj - kada ih uhvate u malverzacijama odmah počnu da upozoravaju na "velikosrpsku opasnost".

Dio hrvatskih medija je oštro kritikovao njegovu izjavu da srpska djeca u Vukovaru ne ustaju na intoniranje hrvatske himne, što, kako je rekao, znači da ne poštuju Hrvatsku kao državu.

U više navrata je optuživao srpske političare u Hrvatskoj da su nacionalisti i da žele "veliku Srbiju".

Svaku priliku je koristio da govori o navodnom "kontinuitetu velikosrpske politike u Hrvatskoj i Vukovaru".

Ne malo puta je pokušao da komromituje Milorada Pupovca, lidera Samostalne demokratske srpske stranke, a u stvarnosti je duboko osramotio Andreja Plenkovića i HDZ, pisao je zagrebački Јutarnji list, nakon što je na gradskom portalu objavio snimak djece koja navodno ne poštuju hrvatsku himnu.

Penava optužuje Pupovca da je promoter "velikosrpske politike". Pupovcu je zamjerio što se 17. novembra prošle godine, nakon posjete Vukovaru, nije poklonio jedino "žrtvama velikosrpske agresije na grad", što smatra čistom provokacijom.

Plenkoviću i dijelu HDZ Penava se zamjerio kada je u septembru prošle godine, bez njihove saglasnosti, u Vukovaru organizovao protest "zbog nečinjenja vlasti na kažnjavanju zločina" počinjenih u proteklom ratu nad Hrvatima.

Tada je govorio da smatra da su za to što 27 godina kasnije po tom pitanju nije učinjeno ništa najviše krivi "političari i ljudi koji su profesionalno plaćeni, kojima je sprovođenje zakona u opisu radnog mjesta".

Iako je HDZ tada tvrdio da će ga sankcionisati, to se niije dogodilo. Naprotiv, Penava se više puta sastao sa Plenkovićem.

Bio je žestoki protivnik dvojezičnih tabli u Vukovaru i upotrebe ćirilice u institucijama grada.

Odgovornost za narušene međunacionalne odnose u Vukovaru uvijek je prebacivao na Srbe samo zato što su se pobunili protiv vandalskog uklanjanja i skrnavljenja ćiriličnih tabli na zgradama gradskih institucija.

Јedan od posljednjih incidenata je iz oktobra kada je Penava bacio na pod Statut Grada na ćirilici, uz poruku ispisanu na latinici "Da se bolje razumijemo".

"Da se bolje razumijemo" je bila akcija SNV-a koja je imala za cilj da se skine stigma sa ćirilice i pošalje poruka da upotreba tog pisma u privatnoj ili javnoj komunikaciji ne ugrožava nikoga u Hrvatskoj, a pogotovo ne većinski narod.

Statut na ćirilici Penavi je dao odbornik SDSS-a u tom gradu, a nakon odlluke da se nisu stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru, iako je Ustavni sud Hrvatske odlučio drugačije.