latinica  ћирилица
20/05/2020 |  19:44 ⇒ 21/05/2020 | 06:57 | Autor: RTRS

Rasprava u PD PS otkrila: Dvoje bošnjačkih sudija u Ustavnom sudu BiH bili zvaničnici SDA (VIDEO)

Glasanje o negativnom mišljenju Ustavno-pravne komisije o Prijedlogu zakona o izboru stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, ostavljeno je za narednu sjednicu.
Sjednica - Foto: klix.ba
SjednicaFoto: klix.ba

Poslanici iz Srpske, uključujući i SDS i PDP koji su promijenili stav, odbili su da daju podršku negativnom mišljenju, čime bi bila završena priča o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

SNSD, Srpski klub i HDZ ostaju pri prijedlogu da Predsjedništvo bira trojicu domaćih, umjesto stranih sudija.

Јavno priznanje da su sudije Seada Palavrić i Mirsad Ćeman bili zvaničnici SDA obilježilo je početak rasprave o zamjeni stranih, domaćim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Naknadno obrazloženje, da više nisu stranački aktivni i da rade profesionalno, teško da ikoga može uvjeriti u njihovu nepristrasnost.

- Mi smo dobili priznanje od kolegice Alme Čolo. Ovo je prvi put da se jedna tako strašna stvar kaže, da je jedna politička stranka svoja dva zvaničnika imenovala za sudije - rekao je poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PS BiH Saša Magazinović.

Osim šokantnog priznanja o uticaju SDA na Ustavni sud, poslanici su bili svjedoci i iznenadnoj promjeni mišljenja SDS-ovog Dragana Mektića.

Nakon što je svojom uzdržanošću omogućio negativno mišljenje Ustavno-pravne komisije o predloženom zakonu, Mektić se "posipa pepelom" i najavljuje da će biti protiv negativnog mišljenja, kao i njegove kolege iz SDS-a i PDP-a.

- Da nas neko ne bi optužio da mi opstruišemo inicijativu za promjenu stranih sudija, mi ćemo propustiti ovaj zakon na način da se omogući amndmansko djelovanje - šef Kluba SDS-PDP-a u Predstavničkom domu PS BiH Mirko Šarović.  

U SNSD-u nije ostala neprimijećena promjena stava SDS-a i nadaju se da će je na glasanju i potvrditi. Odbacuju njihove primjedbe da je predloženi način izbora jednog sudije iz Republike Srpske, prenos nadležnosti. Ističu da je to bio jedini način, jer sve drugo traži promjenu Ustava što bi značilo otvaranje Pandorine kutije u BiH.

- Klub SNSD-a i klubovi HDZ-a i Srpski klub su imali namjeru da otvore raspravu i postignemo konsenzus po pitanju prisustva stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Dakle, ne bih da prejudiciram nikakve amandmane, buduća rješenja, mogu da govorim i da obrazlažem trenutno rješenje - izjavila je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković - Bursać.

A prema predloženom zakonu, Predsjedništvo imenuje trojicu domaćih sudija umjesto stranih, jednog iz Srpske i dvojicu iz Federacije, koje potom potvrđuje Dom naroda.

SDS i PDP pak traže da nedostajuće sudije biraju u NSRS odnosno federalnom parlamentu.

Za federalne stranke nije prihvatljiva nijedna varijanta jer su za ostanak stranih sudija, iako to dovodi u pitanje suverenitet i kandidaturu BiH za članstvo u EU.

- Vidite, na putu ka članstvu ka EU ne znam da li će otići strane sudije, ali će otići OHR, ali to neće biti sve dok imamo snage u BiH koje prijete njenoj cjelovitosti - rekao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović.

- BiH nema sopstveni suverenitet dok god postoje sudije stranci u Ustavnom sudu BiH. I dalje je na snazi činjenica da SDA želi da marginaluzuje Republiku Srpsku i centralizuje BiH - rekao je savjetnik predsjednika SNSD-a Marko Šukalo.

Kao kompromis između nepomirljivih stavova bošnjačkih stranaka s jedne, i srpskih i hrvatskih s druge strane, o ostanku ili odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda  BiH, nazire se novi prijedlog.

- Mi ćemo se potruditi da ponudimo varijantu koja je vezana za to neka ostanu sudije stranci, ali da ih bira domaće zakonodavstvo jer bi time suverenitet BiH bio spašen - poručio je šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH Nenad Stevandić.

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog Rezolucije o poštovanju žrtava ustaškog režima zbog čega su poslanici HDZ-a napustili sjednicu.

SDS i PDP su je podržali, jer je prihvaćen Mektićev amandman da se osuđuje predaja jasenovačke, arhivske građe.

SNSD je odbio da podrži, jer osim naslova ništa u Rezoluciji ne ukazuje na zločinački karakter NDH-a, ne navodi se genocid ustaškog režima nad Srbima, brojna stratišta na kojima su Srbi svirepo ubijani, već se kroz multikulturalni narativ vrši revizija istorije.