latinica  ћирилица
20/05/2020 |  19:49 | Autor: SRNA

Dodik: Nema podrške nezakonito izabranim organima

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se nelegitimnim izborom članova Centralne izborne komisije BiH ušlo u spiralu koja se neće dobro završiti za BiH, navodeći da je, ako je moguć ovakav način izbora članova CIK-a, onda moguće i da Republika Srpska izabere svoju izbornu komisiju i sprovede izbore u okviru Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Ovo nije zakonito i ne možemo da podržimo takav rad CIK-a. Ne želimo da podržimo nezakonito izabrane organe - poručio je Dodik.

On je odbacio bilo kakvu odgovornost za eventualno neodržavanje lokalnih izbora.

- Mi se borimo za zakonitost i tražimo da se to pitanje vrati u zakonito postupanje i da isti ti koju su izabrali CIK mogu da izaberu iste ljude, ali na zakonit način - rekao je Dodik za "O" televiziju.

On je naglasio da sredstva za održavanje lokalnih izbora postoje i lako mogu biti dodijeljena.

- Ni SNSD, niti HDZ nemaju problem sa održavanjem lokalnih izbora, ali očigledno imaju neke druge političke partije koje su smislile sve ovo sa nelegitimnim CIK-om BiH - istakao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Kada je riječ o raspodjeli 330 miliona evra sredstava MMF-a koja su blokirana, Dodik je ponovio da najveći problem Republika Srpska ima što je u BiH.

On je podsjetio da je donedavno najveći problem bilo pitanje neraspoređenih sredstava indirektnih poreza, 46 miliona KM koje Federacija BiH nesmetano koristi godinama i da je tek nedavno bilo poravnanje.

- Ali opet nema izvjesnosti da će ta sredstava stići na račune Republike Srpske, a trebala su prije dvije godine. Ovdje se samo borimo za ono što pripada nama i ne želimo ništa tuđe i drugačije. Tako je i u vezi sa sredstvima MMF-a - rekao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

On je podsjetio da postoji pismo namjere za koje su glasali svi nivoi vlasti u BiH, te da je u okviru Fiskalnog savjeta tačno definisano da guverner Centralne banke BiH ima sve papire za isplatu tih sredstava, kao što je bio slučaj u svim ranijim međunarodnim aranžmanima.

- Sada se od Bošnjaka pokušava napraviti neka druga priča i zadržavaju se sredstva. Opet smo mi na šteti i mene ne zanimaju odnosi u Federaciji BiH. Mene zanima zašto Republika Srpska već mjesec i po dana ne dobija ta sredstva - kaže Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazao da strano tutorstvo u ovoj zemlji zataškava nestabilnu političku i svaku drugu situaciju u BiH.

Kada je riječ o odgovoru BiH na epidemiju virusa korona Dodik je naveo da je nivo BiH trebalo da uradi samo dvije stvari, a to su zaštita granica i da aplicira za međunarodnu pomoć.

- Kada je riječ o zaštiti granica to smo uradili konkretno. U Republici Srpskoj smo kad je riječ o apliciranju za stranu pomoć bili onemogućeni od ministra /inostranih poslova Bisere Turković/ iz Sarajeva jer je svaka pomoć Srpskoj predstavljena kao problem - rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa izjavom poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanje Vulić, Dodik je rekao da u tom slučaju nije riječ o omalovažavanju novinara i vrijeđanju novinarske profesije, nego o neoprezno datoj izjavi.

- Mi kao stranka poštujemo novinare i težak posao koji rade - rekao je Dodik.