latinica  ћирилица
20/05/2020 |  21:45 ⇒ 21/05/2020 | 07:49 | Autor: RTRS

Dodik: U vrijeme pandemije Srpska sa najmanje otpuštenih radnika na Balkanu (VIDEO)

Tromjesečna borba sa pandemijom virusa korona bila je zajednička borba svih, i zahvalan sam narodu Republike Srpske što je poštovao mjere i shvatio ozbiljnost situacije, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostujući u emisiji Telering.
Telering - Foto: RTRS
TeleringFoto: RTRS

Dodik je naglasio da Srpska nije na ekonomskom dnu, kao što neki tvrde, navodeći da je pokazala vitalnost u mnogim pitanjima i izvršila obaveze za koje su mnogi smatrali da je to nemoguće.

- Postojao je strah gledajući šta se dešavalo u Evropi i svijetu, ali uprkos tome Srpska je bez i jedne marke međunarodne pomoći uspjela da izvrši sve svoje obaveze. Ojačan je zdravstveni sistem, pokrenut set mjera za pomoći privredi, isplaćena pomoć zdravstvenim radnicima, policiji, inspektorima, a u planu je i pomoć za medije jer su i oni predano radili na tome da društvo što lakše prođe kroz ovo - rekao je Dodik.

On je naglasio da je sve to bilo moguće zato što je budžet Srpske bio u odličnom stanju, u januaru i februaru kontinuirano su povećavani prihodi i preusmjerena su sredstva za investicione projekte kako bi se iz ove situacije izašlo sa što manjim posljedicama.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska u vrijeme pandemije imala najmanje otpuštenih radnika na Balkanu, naglasivši da je ponosan na poslodavce koji nisu otpuštali radnike.

- U Federaciji BiH je otpušteno više od 20.000, a u Austriji za samo sedam dana 150.000 radnika. U Srpskoj je bez posla ostalo oko 2.500 ljudi, a više od pola ih je imalo ugovore na određeno, ali je u tom vremenu zaposleno 1.500 ljudi. Naš primarni cilj je bio da održimo zaposlenost i povjerenje i stalno smo radili sa poslovnom zajednicom - rekao je Dodik.

On je rekao da su u budžetu imali rezerve za ovu godinu jer je bio planiran niz stvari kao što je povećanje plata i otvaranje investicionog ciklusa, ali da sada to ne mogu ni pominjati jer moraju da prepakuju prioritete.

- Prihodi u budžetu su samo u aprilu bili manji za 80 miliona KM. Više od 100 miliona KM je otišlo za nabavku opreme i održavanje medicinskog sistema. Nijedna medicinska ustanova nije zakazala, tamo rade sjajni ljudi, nisam znao koliko su dobri dok nije došlo do ovog i društvo treba da bude ponosno na zdravstvene radnike - poručio je Dodik.

Rezerve u iznosu od oko 50 miliona KM i zahvati sa drugih stavki omogućili su, kako je naveo, da bude isplaćeno između 18 i 19 miliona KM za doprinose za mart i da za april počne isplata minimalne plate sa doprinosima za oko 66.000 radnika koji su pogođeni epidemiološkim mjerama.

Dodik je istakao da je u razgovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, Evropskom unijom i drugim potencijalnim donatorima i kreditorima obezbijeđen znatan iznos novca, koji će značajano amortizovati gubitke.

- Neće ih sve pokriti, ali neće biti smanjenja plata u javnom sektoru i nastavićemo sa podrškom realnom sektoru. Kroz važne investicije koje smo planirali u ovoj godini održaćemo potrošnju čime će se povećati i priliv na javne račune i gubici će biti manji - istakao je Dodik.

On je dodao da se u ovoj godini ulaže 100 miliona KM u magistralne i regionalne puteve. Za narednu godinu je, kako je naveo, planirano još 100 miliona. Tu su i važne investicije u sistem "Gornji horizonti" vrijedan 400 miliona KM, te hidroelektranu "Buk Bijela".