latinica  ћирилица
21/05/2020 |  10:24 | Autor: SRNA

Smajlović: Episkop Јoanikije zvuči više evropski od Đukanovića

Izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o formiranju crkve nacionalnih Crnogoraca predstavlja zaokret od evropske istorije jer je podjela između crkve i države temeljni evropski princip, izjavila je kolumnista "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović.
Ljiljana Smajlović (foto:mc.rs) -
Ljiljana Smajlović (foto:mc.rs)

- Ovo dugo nije bilo u evropskoj istoriji, od /engleskog kralja iz 16. vijeka/ Henrija Osmog, nije bilo državnog vladara koji pravi crkvu - rekla je Smajlovićeva za RTS.

Ona je navela da je Đukanović ranije zvučao kao moderni evropski lider, koji je u dosluhu sa onim što je evropski trend, ali da sada, kada ovo govori, episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije zvuči više evropski od njega.

- To da šef države saopštava – napravio sam državu, naciju, jezik, sad ću napraviti crkvu, to je možda stvarno veliko bacanje izazova pred građane koji se očigledno i dalje smatraju vernicima Srpske pravoslavne crkve - ocijenila je Smajlovićeva.

Govoreći o reagovanju u njemačkom Bundestagu, gdje su neki poslanici tražili da se ispita šta se dešava u Crnoj Gori, Smajlovićeva je navela da je to nije iznenadilo jer je to reagovanje ljudi iz stranke "Alternativa za Njemačku".

Napominjući da je reagovanje Vašingtona, koji poziva na uzdržanost, potpuno anemično, Smajlovićeva je rekla da ne smatra da je američki predsjednik Donald Tramp stao na srpsku stranu.