latinica  ћирилица
21/05/2020 |  13:05 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Cvijanović: Uredbe donošene u skladu sa Ustavom (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se sve što se tiče donošenja uredbi za vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj dešavalo u skladu sa Ustavom Republike Srpske.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Tokom skupštinske rasprave o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da je njena jedina obaveza kao predsjednice Republike Srpske da ne izađe izvan Ustava i da se ne ponaša protivzakonito.

Replicirajući poslaniku PDP-a Igoru Crnatku, Cvijanovićeva je rekla da nema obavezu po Ustavu i zakonu da, iako je to obećala, u donošenje odluka u vezi sa vanrednim stanjem uključuje opoziciju, jer bi opozicija bila štetna za taj proces i odugovlačila da se donesu uredbe i odluke koje su bile potrebne za građane i privredu Republike Srpske.

- Kada pričate o banana državama, moram reći da samo u ovakvim državama možete uveče nelegalno i mimo zakona i procedura da izaberete Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH. I da na mjesta gdje treba da sjede apolitične ličnosti postavite ličnosti koje su bliske vašim političkim partijama ili njihovi funkcioneri - istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je to urađeno u BiH, koja je banana država, kako bi odgodili lokalne izbore, jer opoziciji nije u interesu da se oni održe, a posebno je time poslata poruka građanima da ovdje nema dogovora šta god PDP i SDS radili u zajedničkim institucijama i da su uvijek saradnici onih koji žele da pokažu da je BiH banana država.

Ona je rekla da je netačna tvrdnja Crnatka da su penzioneri u Republici Srpskoj za vrijeme virusa korona bili zaključani, ali da opozicija to pokušava da spakuje u priču kako je neko namjerno, a bez ikakve potrebe zaključao penzionere.

- Ima i veće ljudsko pravo, a to je da stvarno zaštitite nečiji život. Da smo mi pustili da penzioneri hodaju svugdje, onda bi opozicija rekla da je vlast u Republici Srpskoj neodgovorna, a da su svi drugi preduzimali mjere. Opozicija radi šminkanje i to nije nikakva politika - navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je opozicija kroz svoj rad najviše doprinijela tome da se živi u BiH banana državi.

- U Republici Srpskoj stvari su se odvijali u skladu sa procedurama i procjenama onih kojima je narod dao mandat da donose odluke - rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući stavljanje van snage Uredbe o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da je to urađeno na osnovu procjene da se propisane mjere za suzbijanje širenja epidemije u najvećoj mjeri poštuju, te da se smanjila mogućnost kako za manipulaciju informacijama, tako i za izazivanje nereda u uslovima epidemije, odnosno vanrednog stanja.

- Kada su institucije procijenile da postoji apsolutna mogućnost da vidi šta jeste, a šta nije istina i da li se nečega trebamo pridržavati ili ne trebamo, ova uredba je ukinuta. Ne stoji priča opozicije da je to urađeno jer su nas stisli neki stranci, pa mi promijenili uredbu - zaključila je Cvijanovićeva