latinica  ћирилица
21/05/2020 |  13:18 ⇒ 13:18 | Autor: SRNA

Raković: Sramna i besprizorna rezolucija

Istoričar iz Beograda Aleksandar Raković ocijenio je sramnom i besprizornom Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd) -
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

Raković je istakao da je ta rezolucija dio trenda u kojem se žrtve lišavaju svog nacionalnog identiteta, s namjerom da se zamagli njihovo stradanje.

- Sramna je rezolucija kojom se Srbi, Јevreji i Romi lišavaju prava da imaju svoj nacionalni identitet ili etnički, koji su imali i zbog kojeg su ubijeni. Dakle, oni su ubijeni samo iz tih razloga - rekao je Raković Srni.

On je naglasio da i red kojim su pobrojani narodi i njihova antifašistička tradicija u BiH - "Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali", nije ispravan i da je s namjerom, tendenciozno urađen.

- Hrvati su bili praktično svi u sklopu administracije i oružanih snaga Nezavisne Države Hrvatske. Bošnjaci su znatnim delom bili u ustaškoj vojsci ili su, takođe, bili kolaboracionisti koji su radili na razbijanju Јugoslavije i bili su saveznici nacista u svojim islamističkim organizacijama - naveo je Raković.

On je ukazao da bi, kada je riječ o antifašističkoj tradiciji, srpski narod u BiH morao biti stavljen na prvo mjesto ukoliko se poštuje istina.

- Dakle rezoluciju smatram sramnom, besprizornom, a usvajače te rezolucije ili namerno tendencioznim ili nedovoljno mudrim da shvate kakve klopke ova rezolucija nosi - zaključio je Raković.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je juče Rezoluciju o poštovanju žrtava ustaškog režima u kojem se nigdje ne ističe genocid nad Srbima, nego je upotrebljena eufemistička formulacija "brojne žrtve iz BiH".

U rezoluciji se naglašava i "antifašistička tradicija građana BiH - Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih", pri čemu su "Srbi i ostali" stavljeni na posljednje mjesto.

Za ovaj prijedlog, koji je podnio poslanički klub Naša stranka - Nezavisni blok: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut, glasali su poslanici PDP-a i SDS-a, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.