latinica  ћирилица
21/05/2020 |  14:03 | Autor: SRNA

Ćosić: U parku "Sunce" nijedno drvo neće biti posječeno

Park "Sunce" predstavlja pravu zelenu oazu opštine Istočno Novo Sarajevo i u njemu nijedno drvo neće biti posječeno, izjavio je načelnik ove opštine Ljubiša Ćosić.
Ljubiša Ćosić - Foto: RTRS
Ljubiša ĆosićFoto: RTRS

Park "Sunce" predstavlja pravu zelenu oazu opštine Istočno Novo Sarajevo i u njemu nijedno drvo neće biti posječeno, izjavio je načelnik ove opštine Ljubiša Ćosić.

- Ko god prošeta ovim parkom može da vidi da se on redovno održava, čuva, da smo zamijenili postojeću i uveli LED rasvjetu, a biće postavljena i spomen-bista Slobodanu Principu Selji i rekonstruisana javna česma - rekao je Ćosić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je park "Sunce" bio i ostaće dragulj Istočnog Novog Sarajeva, pored svih drugih zelenih površina u ovoj lokalnoj zajednici, te izrazio žaljenje što su neki mladi ljudi – pripadnici opozicione partije izmanipulisani neistinitim tvrdnjama da se uništava ovaj park.

- Kada smo usvojili regulacioni plan, odnosno njegove izmjene i dopune - Centar jedan, sekciju E, znali smo da će doći do građanskih inicijativa i zahtjeva građana koji se odnose na ove izmjene. Riječ je o malom dijelu koji je u neposrednoj blizini parka - rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, prethodni regulacioni plan je izmijenjen s ciljem uređenja saobraćajnice, odnosno Karađorđeve ulice, koja će u konačnici biti spojena sa Ulicom Radomira Putnika na jednoj, a sa druge strane sa Ulicom cara Lazara.

Ćosić je istakao da je lokacija gdje se sada nalazi objekat preduzeća "Sveti Marko" predviđena za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, uz samu Ulicu vojvode Radomira Putnika, bez narušavanja zelene površine.

On je naveo da je uvažena inicijativa građana da se na dvije poslovne lokacije ne grade stambena, odnosno poslovna zgrada, što je bilo predviđeno prethodnim regulacionim planom.

- Građani Istočnog Novog Sarajeva shvatili su našu namjeru. Ona nijednog trenutka nije bila da se uništava, ni ugrožava park "Sunce", što se ima u vidu, kada se pogleda ta lokacija - rekao je Ćosić.

Ćosić je podsjetio da je rukovodstvo ove lokalne zajednice prošle godine u parku postavilo nov dječiji mobilijar, o kojem se vodi i o kojem će se i nadalje voditi računa, te dodao da je od 2012. pa do danas zasađeno 837 novih stabala na području Istočnog Novog Sarajeva.

On je podsjetio da su se i prethodnih godina plasirale razne priče, te da je vrijeme pokazalo da su netačne i da je rukovodstvo Istočnog Novog Sarajeva vodilo računa o svojoj lokalnoj zajednici i privodilo započete projekte do kraja.

- Da bi problematiku približili građanima, danas smo se odlučili da na 10 mjesta u parku postavimo panoe na kojima se mogu vidjeti usvojen regulacioni plan, sekcija E, odnosno kompletan park i ono što je planirano da se gradi na obodu, uz Karađorđevu ulicu, kao i sekciju koja je bila u ranijem regulacionom planu - istakao je Ćosić.

Ćosić je najavio da će građani Istočnog Novog Sarajeva u narednih 10 dana imati priliku da dostave svoje primjedbe na ono što vide na panoima.