latinica  ћирилица
21/05/2020 |  15:36 | Autor: SRNA

Zbog Doma naroda blokirano više stotina miliona KM

U Federaciji BiH /FBiH/ je blokirano više stotina miliona KM jer Dom naroda u federalnom Parlamentu nije imenovao članove entitetske Komisije za vrijednosne papire, zbog čega Udruženje poslodavaca FBiH zahtijeva od nadležnih institucija da to hitno učine.
Udruženje poslodavaca FBiH - Foto: ilustracija
Udruženje poslodavaca FBiHFoto: ilustracija

- Zbog nefunkcionisanja Komisije za vrijednosne papire FBiH, u ovom trenutku je u FBiH blokirano više stotina miliona KM. U situaciji kada zbog pandemije virusa korona i katastrofalnih posljedica koje je ostavila na ekonomiju, privreda FBiH vapi za kapitalom, neodgovornošću političara i nedostatkom političke volje u FBiH blokirano je više stotina miliona KM - saopšteno je danas iz Udruženja poslodavaca FBiH

Iz Udruženja podsjećaju da je Komisija za vrijednosne papire FBiH najvažnija institucija na finansijskom tržištu entiteta.

U saopštenju je istaknuto da Komisija već šest mjeseci ne obavlja svoju primarnu i zakonom definisanu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu, te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, čime rizikuje nastanak materijalne štete privredi, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima.

- U ovom trenutku više od 100 zahtjeva pravnih subjekata čekaju konačne odluke koje može donijeti samo Komisija za vrijedosne papire FBiH. Komisija za vrijednosne papire FBiH ne funkcioniše od novembra prošle godine zbog odlaska jednog od tri člana Upravnog odbora Komisije u penziju - ukazali su iz Udruženja.

Udruženje poslodavaca FBiH smatra da tokom proteklih šest mjeseci, isključivo iz političkih razloga, nije došlo do imenovanja novog saziva Komisije.