latinica  ћирилица
21/05/2020 |  16:09 | Autor: SRNA

Teslić očekuje Češku donaciju od pet miliona KM

Opština Teslić u narednim danima očekuje finalizaciju dogovora o donaciji Češke u vrijednosti od 5.000.000 KM namijenjenih za rekonstrukciju i dogradnju postrojenja za pripremu vode za piće - filter stanice na vodozahvatu u Studencima i ugradnju najmodernije opreme za preradu i filtriranje vode, saopšteno je iz Opštinske uprave.
Opština Teslić - Foto: RTRS
Opština TeslićFoto: RTRS

Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata u posljednjih nekoliko decenija na području Teslića.

Iz Opštinske uprave navode da bi od ukupnog iznosa Češka razvojna agencija donirala 2.600.000 evra bespovratnih sredstava, a razliku bi trebala obezbijediti opština Teslić uz sufinansiranje putem Evropske investicione banke /EIB/ ili iz drugih izvora.

- Za sufinansiranje ovog projekta, Opštinska uprava je 2017. godine na poziv Ministarstva finansija Republike Srpske pokrenula proceduru obezbjeđivanja kreditnih sredstava od EIB. Prema dobijenim informacijama iz Ministarstva finansija, Vlada Srpske je sa EIB usaglasila kreditni aranžman kojim bi se ovaj projekat mogao sufinansirati uz najpovoljnije uslove, a taj ugovor je juče ratifikovan u Predstavničkom domu parlamenta BiH - navodi se u saopštenju.

Iz Opštinske uprave navode da je, prema predloženom i usaglašenom Memorandumu sa Češkom razvojnom agencijom, obaveza opštine da obezbijedi potrebne dozvole, lokacije i sredstava za građevinski dio projekta, dok bi Češka razvojna agencija sprovela dio tendera za nabavku najmodernije opreme, instalacija i laboratorijske opreme.

- Da bi ovaj projekat bio realizovan potrebno je da Skupština opštine Teslić prihvati Memorandum o razumijevanju između opštine i Češke razvojne agencije, kojom bi se ovlastio načelnik opštine da potpiše sporazum sa Češkom razvojnom agencijom - navodi se u saopštenju.

Iz teslićke opštine ističu da bi se uspješnom realizacijom ovog projekta, kao i završetkom fiše projekta uz planiranu realizaciju zamjene glavnog azbestno-cementnog voda obezbijedilo efikasno i stabilno vodosnabdijevanje opštine Teslić.