latinica  ћирилица
21/05/2020 |  16:53 ⇒ 18:07 | Autor: Nezavisne

Suđenje za ubistvo Krunića: Kovačević se družio sa dvojicom optuženih

Željko Kovačević, čije je tijelo pronađeno u laktaškom naselju Glamočani, na mjestu gdje su 22. aprila prošle godine ubijeni banjalučki biznismen Slaviša Krunić i član njegovog obezbjeđenja Žarko Pavlović, družio se intenzivno sa dvojicom optuženih za ovaj zločin - Benedijem Đukanovićem (42) i Emilijem Baldom (53).
Suđenje za ubistvo Krunića (foto:Srpskainfo/Screenshot) -
Suđenje za ubistvo Krunića (foto:Srpskainfo/Screenshot)

To je u sudnici Okružnog suda u Banjaluci potvrdila Јelena DŽinkić, nevjenčana supruga Kovačevića, a koji je tokom napada na Krunića ubijen, u razmjeni vatre sa Krunićevim obezbjeđenjem.

DŽinkićeva je izjavila da poznaje i Đukanovića i Baldu, ali je, pritom, izjavila da ne zna Rodoljuba Gajića (35), koji je, prema optužnici, Kovačeviću odavao informacije o kretanju i navikama Krunića da bi mu ovaj oprostio dug.

Prema riječima Kovačevićeve udovice, tokom ljeta 2018. godine, ona i Željko su nekoliko dana bili na ljetovanju u Neumu zajedno sa Đukanovićem i Baldom.

- Prijateljstvo Željka sa Benedijem trajalo je godinama, a u zadnje vrijeme se moj nevjenčani suprug družio i sa Baldom - izjavila je DŽinkićeva.

Ona kaže da je sa Kovačevićem, sa kojim ima dvije kćerkice, živjela 13 - 14 godina.

- Željo je bio dobar čovjek, za njega nemam ništa da kažem ružno. Јa ću uvijek pamtiti da je bio pozitivan, da je pomagao svakome ko mu se obratio - navodi ona, te dodaje da je znala da je njen suprug bio u vezi i sa drugom ženom.

Nekoliko sati prije nego što je ubijen Krunić, prisjetila se DŽinkićeva, Kovačević je ispred stana dovezao njihovu kćerkicu, a on je negdje otišao. Krunić i Pavlović ubijeni su oko 22.30 časova, a tada je ranjen i Krunićev vozač Goran Ilić.

U razmjeni vatre ubijen je i Kovačević, koji je označen kao jedan od napadača na Krunićevo vozilo. DŽinkićeva je to saznala tek sutradan. Oko pola tri noću - probudila ju je policija, ali ni tada ništa nije naslutila. Pretresli su joj stan.

- Pitali su me gdje je Željo. Rekli su mi da ga nazovem na telefon. Zvala sam, zvonilo je do kraja, ali se nije javljao - prisjetila se DŽinkićeva te dodala da je saznala da joj je nevjenčani suprug ubijen tek ujutru oko devet časova, kada ju je pozvao poznanik.

Suđenje za ubistvo Krunića počelo je iznova, jer je napravljena višemjesečna pauza, s tim što je dogovoreno da se ranije saslušani svjedoci ponovo neće saslušavati.

Saslušana je danas u svojstvu svjedoka i Dragana Kosić, generalni direktor Krunićeve kompanije "Sector Security", koja je podsjetila da je Krunić bio veliki humanista. U momentima kad je ubijen, njegove firme zapošljavale su 1.700 radnika.

Kosićeva se prisjetila da joj je, nakon što je Krunić ubijen, Krunićeva supruga dala njegov telefon. Telefon je Krunićeva supruga uzela iz njegove ruke kada je mrtav dovezen pred kuću u Glamočanima.

Kosićeva je ispričala da je telefon, koji je bio i oštećen i krvav, sutradan predala policiji, te zatražila da joj se presnime kontakti iz tog aparata, kako bi ih imala za buduću saradnju sa klijentima. Te kontakte, navodi ona, nikad nije dobila.

Treća svjedokinja, koja se danas trebala pojaviti u sudnici, nije mogla ući jer joj je na ulazu, kako je obrazloženo, izmjerena povišena temperatura.

Današnje ročište pratile su jake mjere bezbjednosti, pa smo ispred Okružnog suda u Banjaluci primijetili i policajce naoružane dugim cijevima.

U sudnici su strogo poštovane preventivne mjere zbog epidemiološke situacije – svi su morali nositi maske i rukavice i držati socijalnu distancu.

Na narednom ročištu, zakazanom za 11. juni u 10 časova, u svojstvu svjedoka trebalo bi da se pojave članovi porodice ubijenog Krunića, te supruga ubijenog Pavlovića.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, u optužnici je navedeno da su ubistvo izvršili Đukanović i Kovačević, koji su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca na džip u kojem se nalazio Krunić.

Baldo je, kako se navodi, bio osmatrač i dojavio je kada je Krunićevo vozilo krenulo u zasjedu. Gajića, Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja njegove supruge i djece, terete za pomaganje u izvršenju ubistva