latinica  ћирилица
21/05/2020 |  18:15 | Autor: SRNA

Radončić: CIK nema legitimitet

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić rekao je danas da bi bilo dobro da lokalni izbori budu održani, ali da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH sastavljena od pet stranačkih ličnosti nema legitimitet.
Fahrudin Radončić - Foto: SRNA
Fahrudin RadončićFoto: SRNA

- S jedne strane, imate legalistički koncept da izbori budu održani i treba da budu održani. S druge strane, CIK je sastavljen od pet stranačkih ličnosti. Imate dva iz SDS-a, dva iz SDA i DF-a i ta komisija gubi svoj legitimitet - naveo je Radončić.

On je naglasio da lično smatra da bi bilo dobro da se izbori održe, ali da će to zavisiti od ljudi koji imaju pravo veta, odnosno da li će SNSD ili, eventualno, HDZ biti protiv toga.

- Ako budu protiv toga, izbora neće biti - naveo je Radončić.

On je izjavio novinarima u Sarajevu, nakon sjednice Savjeta ministara u Sarajevu, da ne vjeruje da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisluškivao opoziciju i pojasnio da se prisluškivanje može vršiti samo prema nalogu Tužilaštva BiH ili nadležnog suda.

- Želim da vjerujem da se gospodin Dodik šalio, jer u ovoj zemlji niko nema pravo da prisluškuje opoziciju i duboko vjerujem da se to nije dogodilo. U ovoj zemlji se može neko prisluškivati samo na osnovu naloga Tužilaštva BiH ili drugog nadležnog suda, političari ne smiju da budu prisluškivani, bilo da su iz vlasti ili opozicije, i nadam se da su ta vremena u BiH iza nas - pojasnio je Radončić.

On nije želio da komentariše davanje viza i državljanstava Pakistancima, jer je to aktivan predmet u Tužilaštvu BiH.

- Kao ministar bezbjednosti moram biti legalista i neću ništa javno reći o toj temi - poručio je Radončić.