latinica  ћирилица
21/05/2020 |  18:45 | Autor: B92

Hrvatska objavila obrazac za turiste: Informacije za ulazak u zemlju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske objavilo je dio s pitanjima i odgovorima za sve koji žele ući u ovu državu. Osim pitanja i odgovora, dostupan je i obrazac preko kojeg se može postaviti pitanje MUP-u, a vezano je za ulazak u Hrvatsku.
Putovanje- ilustracija (Foto: www.lifeadvancer.com) -
Putovanje- ilustracija (Foto: www.lifeadvancer.com)

- Od danas, 21. maja 2020. godine svi strani državljani koji namjeravaju da uđu u Republiku Hrvatsku, kao i hrvatski državljani koji nemaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj, odgovore na sva pitanja vezana za ulazak u zemlju mogu saznati na jednom mjestu - navodi MUP Hrvatske, a prenosi Indeks.

MUP je izdao i obavještenje o tome šta je potrebno turistima koji imaju rezervisan turistički smještaj na teritoriji Hrvatske.

Potrebno je imati potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu, koji uključuje:

- Potvrdu rezervacije smještaja

- Ugovor o zakupu u kampu

- Ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma

- Potvrda o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma

- Vaučer putničke agencije i drugih.

Podaci koji se putem obrasca traže od zainteresovane stranke, s ciljem davanja konkretnog odgovora su: državljanstvo, ima li regulisan status stranca u RH (odobren boravak), planirani datum dolaska na granični prelaz, ime graničnog prelaza na kojem planira ulazak i razlog dolaska u Hrvatsku.

Adresa uzg.covid@mup.hr i dalje ostaje mjesto na koje se zainteresovani korisnici mogu obratiti uz nešto drugačiju proceduru.

- Nakon što osoba pošalje upit na navedenu adresu, dobiće automatski odgovor u kojem se usmjerava na navedenu stranicu, na kojoj može da odabere jedan od ponuđenih jezika i pronaći odgovor ili nam se obratiti putem on lajn obrasca - dodaju iz MUP-a.